FrieslandVlonderpaden Friesland & Drenthe

Vlonderpaden Friesland & Drenthe

Ik wil je graag meenemen naar een favoriet van mij; namelijk vlonderpaden of plankenpaden. Ik weet niet wat het precies is, maar ik vind het magisch. De houten delen door mooie natuur, soms over water waarbij je wandeling een hele fijn en mooie dimensie krijgt.

Ik neem je in deze blog mee naar mijn 5 favoriete (in willekeurige volgorde) vlonderpaden in Friesland en Drenthe.

De Deelen – Friesland

Ik wist niet van dit plekje af en wat een grote verrassing was dit! Natuurgebied De Deelen, vlakbij Heerenveen is een waar pareltje. Wandel over houten vlonders, dwars door het moeras en over legakkers en schraallanden in De Deelen. Een gebied ontstaan door veenwinning voor de productie van turf in landschap met een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden.

Ik liep de rode route van ongeveer 3,5 kilometer en heb echt m’n ogen uitgekeken. Wat een prachtig gebied en dat ik gek ben op vlonders; ja!

  • honden mogen helaas niet mee op deze route
  • Parkeren kan aan de Hooivaartsweg in Tjalleberd.

Plankenpad Dwingelderveld – Drenthe


Een uitzonderlijk mooi pad, maar ook een uitzonderlijk mooi gebied: Nationaal park Dwingelderveld. Je kunt hier dit mooie plankenpad wandelen, ik vertel je hier hoe je daar komt:
🚗 parkeer de auto bij Boslounge Spier
🚶‍♀️ wandel via de houten palen die je er vindt de witte route, dan kom je bij deze plek uit!
⚪️ de route is 5,5 km lang en helaas niet geschikt voor kinderwagens
🐶 honden mogen aangelijnd mee!
.
Ook leuk om deze te wandelen als je in Leva @ Logeren By Maay verblijft 😍

Soestpolder – Friesland

Wandelen vlakbij huis is ook een hobby; want ja we hebben zat mooie plekjes dichtbij huis! 1 plekje daarvan is bijvoorbeeld de Soestpolder. Net buiten Burgum vind je dit mooie natuurgebied met diverse wandelmogelijkheden. Voor de kinderen is het hier ook erg leuk want er is bijvoorbeeld een uitkijktoren!

Voor ons is dit op 5 minuten rijden vanaf ons huis. Echt zo’n plekje waar je gauw even heen kan als er bijvoorbeeld een mooie zonsondergang aan komt! De polder werd in 1564 drooggelegd door plaatselijke monniken. Na inpoldering kon de grond worden ingericht voor landbouw. De ijverige monniken waren niet alleen op religieus vlak actief, maar ook op gebied van waterstaatkundige zaken hebben ze hun sporen achtergelaten.

Je kunt parkeren bij energiecentrale in Burgum en loopt vanaf daar het natuurgebied in.
Honden mogen aangelijnd een gedeelte van het jaar mee.

Wallebos Beetsterzwaag – Friesland

Wandelen maar! In de bossen van Beetsterzwaag kun je uren genieten van de mooiste wandelpaden. Kilometers lang kun je je wanen in een mooi stukje Friesland, verschillende bomen, heide, water.. je vindt het er allemaal. Zelfs nu (wanneer ik dit schrijf) in de winter is het er adembenemend mooi. De zon die door de bomen schijnt, het ijs wat zich vormt in het water, prachtig!

Wandelen kun je o.a. bij het Wallebos, een mooi stukje bos die nog niet zo heel bekend is. Vanaf de grote speeltuin bij It Merkelân in Beetsterzwaag (aanrader voor de kids!) loop je zo het Wallebos in. Prachtige wandelpaden, vlonders en aan het einde kom je op een idyllisch plekje met uitzicht over de weilanden.

Meer informatie over deze omgeving kun je ook vinden op www.zuidoostfriesland.nl

Deze regio in Zuidoost Friesland noemen ze ook wel het “Andere Friesland”. De Elfsteden zijn heel bekend, maar liggen in de andere gedeeltes van Friesland waardoor deze regio wat minder bekend is en dat is zo vreselijk zonde! Wij hebben hier vlakbij ook ons eigen restaurant en het is hier zo uniek en mooi. Dit mag echt niet overgeslagen worden als je in onze mooie provincie bent!

De Streken – Terschelling

Deze mooie plek mag en kun je niet missen! Sla dit plekje op want vanaf juni kun je hier weer geweldig genieten van dit prachtige kunstwerk van Joop Mulder. Op het Waddeneiland Terschelling vind je deze magische plek en zo met zonsopkomst helemaal betoverend 😍

Dit monument is jaarlijks van de zomer tot medio september te zien bij Oosterend. Het kan door de weersomstandigheden zijn dat het eerder wordt afgebroken. Het is de bedoeling dat het elke zomer opnieuw wordt opgebouwd. Door te doneren help je mee ervoor te zorgen dat De Streken ook de komende jaren te zien en te bezoeken zal zijn op Terschelling in de zomermaanden.

“Als je niet bang wordt van je dromen zijn ze niet groot genoeg” – Joop Mulder.

📍 Oosterend 10 – Oosterend Terschelling