ReisfotografieWadden Winter Wandeling: Ameland

Wadden Winter Wandeling: Ameland

Het vierde eiland op rij; van Texel, Vlieland en Terschelling nu naar Ameland. Ik laat jullie deze winter zien hoe mooi ook dan de Waddeneilanden zijn door middel van Wadden Winter Wandelingen. Ga je mee naar Ameland?

De boot vertrekt op tijd op deze grijze ochtend, maar samen met vriendin Susanne vaar ik vol goede moed naar de overkant om daar Ameland te ontdekken. Ik ben er wel vaker geweest, maar nooit bewust gewandeld in de natuur, dus ik ben heel benieuwd. 

Aangekomen op het eiland loop je in 100 meter naar fietsverhuur Kiewit. Onze 2 elektrische fietsen staan klaar en daarmee gaan we naar eerst naar de VVV. Marjan verwelkomt ons en geeft ons nuttige informatie mee, een wandel- en fietskaart en daarmee ook de wandelroutes die we kunnen gaan lopen deze dagen. Daarna gaan we door naar het mooie dorpje Nes, waar we ook verblijven en brengen daar de tassen. We struinen eerst lekker door dit pittoreske plaatsje en ik krijg gelijk dat heerlijke eilandgevoel. 

Voordat we gaan wandelen besluiten we om eerst lekker te lunchen, dan kunnen we met een goed gevulde maag onze kilometers gaan maken. Lunchen doen we dit keer bij Stranders, net buiten Buren vind je dit visrestaurant. We horen dat ze de dag ervoor net een mooie prijs hebben gewonnen dus wij slaan onze slag! Een heerlijke verrassingslunch wordt voor ons bereid en we genieten dan ook volop. Als je van vis houdt is dit zeker weten een aanrader voor als je op Ameland bent. Ook den entourage is super en na de lunch zijn wij dan ook helemaal klaar voor de wandeling.

Voordat we bij ons startpunt aankomen gaan we eerst op de fiets daarheen, ook dan al is het genieten want wat is dit oostelijke stuk van Ameland mooi! We stoppen na een aantal kilometer bij het Spijkerpad. Dit vlonderpad met daaromheen natuurgebied De Hôn en ’t Oerd moet een verborgen plekje zijn op het eiland, laat ik daar nou enorm van houden! Waar we bang voor waren blijkt ook waar te zijn, want door het hoge water is het hele vlonderpad verdwenen…. Heel erg jammer, maar het is niet anders. Gelukkig zijn er nog genoeg andere mooie plekken op Ameland dus wij fietsen nog een klein stukje door.

Iets verder kom je bij ’t Oerd uit, dit gebied brengt je ver weg van de bewoonde wereld en laat je bijzonder mooi de getijden zien. Ook hier is het nat, maar met goed schoeisel kun je hier prima een aantal kilometer wandelen. De route is mooi en veelzijdig, veel vogels en wij wandelen hier met eb. En echt, je voelt je hier helemaal alleen op de wereld en op het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee en het eiland. Wat een magie! 

Het is een oud en begroeid duingebied, waarvan de Oerdblinkert met +24 meter het hoogste duin van het eiland is. Aan de voet hiervan staat een schuilhut, op de top staat een informatiepaneel en een oriëntatietafel.

Vol indrukken en helemaal uitgewaaid keren wij op de fiets terug naar Nes. We warmen op in ons mooie appartement van De Vlindertuin waar ik deze dagen verblijf. Dit complex met 24 appartementen is helemaal verbouwd en in de afgelopen jaren ook goed aan het verduurzamen. Je kunt zelfs in de tuin je eigen kruiden plukken! Hou je van een relax momentje in de sauna? Ook dat kan hier. Ik heb in mijn appartement een bad; duidelijk waar ik vanavond ben 🙂

Maar voordat het tijd is voor dat bad ga ik eerst weer op de fiets richting het strand. Ik heb mazzel want een prachtige zonsondergang met bijzondere luchten wacht daar op mij. Wat een cadeautje! Dineren kan ook op ditzelfde strand, dat doe ik bij Sjoerd. In de zomer een mooie plek weet ik uit ervaring, maar ook in de winter want wat is het gezellig knus. De nacht valt, mijn buik is weer gevuld en daarna fiets ik rustig aan naar De Vlindertuin en is dat bad een mooie afsluiter van deze dag. 

De volgende ochtend slaap ik uit en ontbijt ik daarna rustig in de ontbijtzaal van De Vlindertuin. Een overheerlijk en heel uitgebreid ontbijt staat klaar, hier kun je te kust en te keur kiezen. Dit is fijn wakker worden!

Vandaag schijnt het zonnetje en heb ik nog mooi even de tijd om een wandeling te maken, we doen er gewoon nog eentje omdat het hier zo mooi is. Ik ga op de fiets naar het Hagedoornveld. Een route van 4,5 kilometer kun je hier wandelen in de ongerepte natuur vol Hagedoorns. In de herfst zitten deze planten vol bessen, nu in de winter kun je vooral genieten van de mooie kleuren, het water en de vogels. Het is een prachtige wandeling en je volgt hierbij de gele route. Het mooiste hier is dat je ook pal langs de duinen loopt, een echt eilandgevoel dus!

Ik fiets na de wandeling nog naar het dorp Ballum en terug naar Nes en geniet onderweg nog van het eilandleven. Ameland is prachtig, ook in de winter! Wil je meer verhalen terug lezen? Klik dan hier!