SchiermonnikoogWadden Winter Wandeling: Schiermonnikoog

Wadden Winter Wandeling: Schiermonnikoog

Alweer het laatste waddeneiland op rij voor de Wadden Winter Wandelingen. Na Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland is nu Schiermonnikoog aan de beurt. Door middel van een wandeling laat ik jullie zien dat ook in de winter het de moeite waard is om naar de Waddeneilanden te komen en te genieten.

Schiermonnikoog; het eiland waar ik als klein meisje al kwam en wij als familie vele herinneringen gemaakt hebben. Vanaf Lauwersoog reis ik weer af naar m’n tweede thuis. Dit keer samen met m’n vader, waar ik een bijzondere band mee heb en hoe mooi is het om samen met hem deze dagen te beleven.

Vanaf de boot worden we per taxi naar het dorp gebracht. We brengen onze tassen naar hotel De 4 Dames en halen daarna onze fiets bij Fietsverhuur Schiermonnikoog voor later deze dag. Het miezert nog een klein beetje, maar ook nu weer mag dat de pret niet drukken. 

Bij de VVV halen we een tasje vol leuke spullen op en maken we daar een route die we gaan wandelen. De start is dan ook gelijk vanaf het VVV en in noordelijke richting lopen we het dorp uit richting het Wad. Via een klein paadje loop je de dijk op, nu het grijs is is het uitzicht niet zo mooi over de zee, dus lopen we door richting de Westerplas. Ook hier zien we dat het water overal heel hoog staat, op zich een mooi gezicht, maar wat zal dat later met de natuur doen? Ook merken we later in onze tocht dat de paden niet overal toegankelijk zijn, maar hier bij de Westerplas kunnen we gelukkig wel bij de vogelkijkhut komen, een mooie plek om even van het pad af te slaan.

We lopen daarna door over het Minne Onnespad richting de Westerduinen. Hier ligt heel veel water en daardoor moeten we een stuk omlopen want ons schoeisel is helaas niet waterdicht. 

Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren zijn de paden weer goed begaanbaar en kunnen we na een korte stop verder lopen via het vuurtorenpad naar de Badweg. Deze steken we over en gaan er bij het Scheepstrapad weer in. Via de bossen lopen we in oostelijke richting over het Berkenpad richting het strand. Een prachtige route met weer veel water, maar ook veel vogels, mooie bomen maar ook mooie vergezichten over de duinen. We beseffen ons weer hoe mooi in de winter het eiland is en hoe mooi rustig vooral, wat een genot! 

Bij het strand is het tijd voor lunch. Strandpaviljoen De Marlijn vind je hier en daar gaan wij even heerlijk opwarmen en onze buiken vullen. Het is er gezellig druk en het eten smaakt lekker. Daarna kunnen we weer verder wandelen, maar eerst zetten we onze voeten nog even in het zand 🙂

Dat is helemaal het thuisgevoel, de duinen, het strand en de Noordzee; heerlijk om daar even uit te waaien. 

We bezoeken daarna nog de Wasserman bunker; deze werd in 1943 gebouwd. Even omhoog klimmen en dan heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. Weliswaar is het een bewolkte dage, maar toch kunnen we heel ver kijken. Dit blijft een mooi gezicht!

Wanneer je weer naar beneden loopt zie je een bordje staan “Vredenhof”. Dit is een oorlog- en drenkelingenbegraafplaats op een hele mooie, groene plek op het eiland. We besluiten daar nog even langs te lopen en te kijken. 

En dan is het tijd om koers te varen terug naar het dorp. Nog even langs de Berkenplas (in de zomer kun je daar heerlijk zwemmen) en zo via de mooie paden en heuveltjes terug naar ons hotel. Een prachtige dag hebben we gehad, veel gezien en beleefd. 

Tijd om even uit te rusten en daarna lekker te dineren in het restaurant onder het hotel. Bij de 4 Dames kun je gezellig zitten en kiezen van de uitgebreide kaart. Een fijne afsluiter van de eerste dag. 

De volgende ochtend worden we wakker van de kerkklokken en start ik op met een wandeling door en rond het dorp. De zon komt op, de dag kan beginnen. Het ontbijt in buffetvorm laten ons verwennen en daarna kunnen we er weer tegenaan!

Deze dag krijgen we een bijzondere excursie van Nathan (van staatsbosbeheer); hij neemt ons mee naar het wad, maar ‘wad’ gaan wij daar doen? 

Bij eb komen we aan bij de jachthaven, met laarzen aan en daar gaan we, het wad op! Ik wist wel dat dit bijzonder was door een mooie ervaring van wadlopen, maar wanneer zo de avond valt is dit ook wel erg mooi om te doen hoor! Nathan heeft mooie verhalen en weetjes en we genieten volop hiervan en van de prachtige natuur. Verhalen van schelpen, beesten, vogels en natuurlijk het water, allemaal hele bijzondere informatie die je vol bewondering doet kijken naar dit werelderfgoed. 

En dan zit onze trip erop, 2 bijzonder mooie dagen gehad op het laatste eiland Schiermonnikoog op rij. Elk eiland is anders, elk met haar eigen verhaal, mensen en natuur. Overal is het genieten, overal weer anders genieten. En dat maakt de Wadden zo mooi; uniek en bijzonder. Eb & Vloed. Verhalen en herinneringen.  Wil je ook beleven op Schiermonnikoog of een ander eiland? Ik schreef over alle eilanden mooie verhalen. Alle andere Wadden Winter Wandelingen vind je hier: https://www.ontdekjeplekjenl.nl/personal-blog/right-sidebar/

Wil je meer weten over Schiermonnikoog? Bezoek dan deze site: https://www.vvvschiermonnikoog.nl