OverijsselDagje Zwolle

Dagje Zwolle

Het was al een aantal jaar terug dat ik voor het laatst in Zwolle was dus dat werd weer hoog tijd. Gelukkig mocht ik een dagje op pad voor Hanzestad Zwolle. Een leuk programma stond op ons te wachten dus gaan!

Sfeer

In mijn beleving vond ik Zwolle altijd erg leuk, maar zoals ik zei was het al een tijd terug en kon ik me er niet zoveel meer van herinneren. Maar eenmaal een stap in het centrum weet ik het weer; zo gezellig is het hier!
Zwolle is de hoofdstad van Overijssel en dit zeggen zij zelf hierover: “Wij vieren het leven in onze historische binnenstad. Onze dynamische Hanzestad is een plek voor creatieve studenten, inventieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers. Hier geloven we dat het leven samen beter wordt. We gunnen elkaar de handel en helpen elkaar vooruit!”

Koffie

De dag begint bij Sam’s Coffee, gerund door, hoe verrassend, Sam. Een prachtige locatie en ook zo verfijnd ingericht. Van buiten ruik je de koffie al; dat belooft veel goeds. Helaas ben ik geen liefhebben van koffie maar ik weet hoe de liefde ‘proeft’ gezien mijn vriend wel gek is op koffie en wij zelf een restaurant runnen. Die liefde voel ik hier ook en hoor ik dan ook uit Sam zijn verhalen over deze grote passie. Met een kleine workshop worden we helemaal meegezogen door zijn verhalen en liefde en wordt er volop geproefd.

“Mijn slogan ‘Coffee with Manners’ heeft te maken met mijn missie om alle bonen rechtstreeks van de koffieboeren te betrekken. Ik vind het belangrijk dat we allemaal respectvol met de natuur omgaan, zodat ook de generaties na ons ook kunnen genieten van heerlijke en eerlijke direct trade koffie…”.

Cultuur

Na deze fijne start in Zwolle gaan we door naar Museum Anno; waar de geschiedenis leeft! We krijgen een korte tour door die prachtige oude museum en bekijken vol bewondering de expositie ‘Turning Pages’. Een foto tentoonstelling van Jasper Abels & Collectie Overijssel waarbij beide in elkaar overvloeien. Het thema vrijheid is hier de rode draad en de verhalen spreken enorm uit de foto’s die je hier ziet.

Eten & uitzicht

Lopend gaan we van locatie naar locatie; Zwolle is niet extreem groot en alles is goed per voet te doen. Het is tijd voor een lunch maar omdat er onweer op komst is gaan we eerst nog even, voordat we nat worden, omhoog bij Panorama Hanze. Voordat je de klim maakt word je meegezogen in een indrukwekkende audiovisuele experience van Mr. Beam en daarna mogen we zelf proeven hoe deze stad geleefd heeft en leeft. Want in het teken van Handelaar 2023 is er bovenop de kerk een rooftop gemaakt waarbij je een 360 graden uitzicht hebt over de stad; hoe tof!

En dan mogen we echt aan de lunch. Maar goed ook want het komt, wanneer we weer binnen zitten, met bakken uit de hemel. In deze grote kerk, waar we net bovenop stonden, kun je sinds kort ook lunchen. En je zit echt in de kerk want hier worden nog vieringen en concerten gehouden. In een hoek van de gigantische kerk kun je knus lunchen bij Grand Café Academiehuis.

Meer info over dit bijzonder project vind je hier.

Om niet verhongerd te raken gaan we daarna een klein bezoekje brengen aan Grand Café de Staatsman. Geen straf want oh wat is dit een bijzonder mooi pand! Ik raak altijd verliefd op deze architectuur, de foto’s zeggen eigenlijk al genoeg. Nee, eigenlijk zou je het zelf moeten ervaren. Hier kun je heerlijk lunchen of dineren, zeker weten dat ik nog eens terugkom op deze toffe plek.

Wandelen

Uitgekeken naar deze activiteit; de rest van de stad wandelend ontdekken en daarbij de verhalen horen die hier liggen. We zien stukken van de prachtige oude stadsmuur (zo zonde dat die weg is!), komen op de mooiste plekjes (we bezoeken onder andere een boekhandel in een kerk) en genieten van het zonnetje wat weer schijnt. Wat hou ik toch van de historie, oude panden en sfeer van zo’n stad. Ik denk wel eens dat ik in een verkeerde tijd geboren ben 😉 De Sassenpoort is trouwens een plek die je niet mag overslaan als je in Zwolle bent!

Afsluiter

En dan de afsluiter van deze mooie en ook hele gezellige dag. Dit doen we bij restaurant Salty Seafood. Vol liefde vertellen de eigenaren hun verhaal van deze droom. Verse vis en prachtige gerechtjes, een ware beproeving van je smaakpupillen. We krijgen wat hapjes die we mogen proeven en dat is echt overheerlijk. Het fine dinging visrestaurant van Zwolle; daar is niks van gelogen.

Ben je nu niet zo van de vis? Dan hebben ze naast dit restaurant ook nog een bistro; voor ieder wat wils!

Zwolle; ik kom gauw terug!