Aan het waterEen tour rondom Akkrum

Een tour rondom Akkrum

De tassen zijn ingepakt, de camera opgeladen; ik ga weer ontdekken! Dit keer ga ik in 24 uur Akkrum en omgeving verkennen en beleven. Akkrum staat bekend om het mooie dorpse karakter met natuurlijk veel water rondom, waarbij ook veel toeristen dit mooie plekje goed weten te vinden. Maar wat is er nog meer te beleven rondom Akkrum?

Mijn tour begint dit keer op een wel heel bekend plekje voor mij; Blokhut Sparjebird. Op zo’n 20 minuten van Akkrum rijden vind je dit idyllische plekje midden in de bossen van Hemrik. Voor mij dus heel bekend want ik run dit samen met mijn vriend Tjeerd. Toch leuk om hier eens heen te gaan en het restaurant als toerist te beleven 🙂

Helaas begint het niet zo goed, want storm Poly raast ons land binnen. Ik besluit toch te gaan rijden en kom gelukkig heelhuids aan bij De Blokhut. Wanneer ik binnen ben merk ik pas hoe erg de storm eigenlijk is; binnen een kwartier ligt het hele terras vol takken en bladeren en horen we de bomen vreselijk suizen om het gebouw heen.

Maar ik zit veilig binnen en m’n vriendin Marianne is ook veilig aangekomen. Wij gaan genieten van een lekkere lunch en het voelt gewoon een beetje als herfst nu. Ik wist al dat dit plekje goed vertoeven is, maar ook nu weer geniet ik intens van de sfeer en ambiance en natuurlijk van het lekkere eten. Dit plekje blijft magisch, je want je volledig in de bossen en tussen het groen en de sfeer is gewoon zo relaxt! Wanneer onze buiken gevuld zijn is de storm iets gaan liggen en durven we de auto weer in te stappen; op naar onze volgende stop!

Ik rij naar Drachten toe om daar een bezoek aan Museum Dr8888 te brengen. Jammer genoeg blijft het wel hard waaien en regenenen dus een stadstour zit er helaas niet in. Gelukkig word ik vriendelijk opgevangen en is er in het museum genoeg te zien en te horen dus daar ga ik voor!

Zelf heb ik in Drachten op de middelbare school gezeten en als ik eerlijk ben heb ik nooit veel met dit dorp gehad. Des te nieuwsgieriger ben ik nu naar de geschiedenis ervan en stap ik blanco in de verhalen. Het museum vind je in een oud klooster (gelijk al mooi!) En er zijn mooie exposities van Kurt Schwitters en ik word overladen door verhalen van de gebroeders Rinsema uit Drachten. Ik leer deze middag veel; over Dada in de regio van Drachten en ook over de geschiedenis van het dorp. Ook zeer interessant vond ik het stuk over Merzbau; wat een creativiteit!

De ‘papagaaienbuurt’ in Drachten was mij al bekend, maar hoe het ontstaan is, waar het vandaan komt etc., die verhalen kende ik nog niet. Wist jij dat de kozijnen 2 jaar na dato alweer wit en groen geverfd werden omdat het zoveel stof deed opwaaien?

De tentoonstelling ‘EIN PARADIES FÜR DIE NEUE KUNST van Kurt Schwitters is nog t/m 24 september te zien in het museum.

Na m’n bezoek wordt het iets droger en rijd ik vanuit Drachten naar Nes. Nes ligt nauw verbonden aan Akkrum, ze noemen het dan ook wel een ‘tweelingdorp’. Ik heb er zin in want hier in Nes ga ik slapen. En niet op een gewoon plekje, nee, ik ga in de watertoren slapen! Dit soort plekjes vind ik altijd reuze interessant, om de geschiedenis, de architectuur en natuurlijk het geweldige uitzicht!

De grote watertoren is al vanaf een grote afstand te zien en naarmate ik dichterbij kom wordt hij steeds imposanter. De lift brengt me naar de tweede verdieping, een stukje met de trap en dan… het uitzicht….! Wauw! 

Deze watertoren heeft 2 suites die je kunt huren als hotelkamer. Elke suite heeft alle ruimte, een eigen kitchenette en een groot 2-persoons bubbelbad. Een andere vriendin Angelique komt aan en komt mij gezellig vergezellen hier en de rest van de avond. We settelen ons, frissen ons op en lopen dan vanaf de watertoren door Akkrum heen naar “De Koken”. Een klein restaurantje aan de haven van Akkrum waar je, als het mooi weer is, echt heerlijk op het terras kunt zitten. Helaas is dat weer er nu nog niet, dus pakken wij een plekje binnen en kletsen gezellig bij. We doen een hapje en een drankje (heerlijke pizza gegeten!) En proeven de relaxte sfeer die er hangt. Het is er klein, maar gewoon lekker ‘thuiskomen’. 

Wanneer we terug lopen naar onze watertoren verschijnt er een prachtige regenboog aan de hemel; wat een cadeautje na zo’n dag! Wat trouwens ook leuk is om te bekijken als je in Akkrum bent; de kunstroute “Slach Troch Akkrum” daar lopen! De route is 4km lang en het thema is “verbinding”, onderweg zie je allemaal mooie kunstwerken en je kunt ook nog eens genieten van dit mooie dorp tijdens je wandeling. 

De volgende ochtend worden we wakker met het prachtige uitzicht, meer dan dit heb ik niet nodig. Wat is dit adembenemend zeg! Helaas moeten we ook weer afscheid nemen van deze plek, want de zon schijnt dus hup; in de benen.

Ik besluit om de dag sportief te beginnen en pak de sup en ga vanaf Akkrum richting Terherne suppen. Een prachtig waterrijk gebied sup ik doorheen, de uitgestrekte weilanden en de stilte geven mij een fijn gevoel. Wat is dit mooi zeg! Als je naar Terherne supt en daar nog wat leuke dingen wilt doen; lees dan deze blog waarin ik je meeneem naar Terherne!

Ook kun je in deze omgeving heerlijk wandelen en fietsen, of op het water genieten met een bootje is ook perfect.

Wanneer ik terug ben bij de auto rijd ik richting Sneek, ook weer op ongeveer 15 / 20 minuten rijden dus ideaal. Ik blijf in de sfeer van water deze 24 uur want ik ga lekker lunchen bij Beachclub Sneek. Een heerlijke plek aan het Sneekermeer (daar kun je vanaf Akkrum trouwens ook heen suppen!) en op deze zomerse dag een perfecte plek om af te koelen. Ik zit heerlijk op het terras te genieten van deze mooie plek, de bootjes varen af en aan en het uitzicht is geweldig. 

Ik wandel nog even een klein rondje richting de pont van het starteiland en sluit zo mijn 24 uur in Akkrum en omgeving af. Deze trip had van mij nog wel wat langer mogen duren! 🙂

Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door Zuidoost Friesland en Waterland van Friesland, dank!