Aan het waterIk ontdek Terherne!

Ik ontdek Terherne!

Het is nu echt voorjaar en in deze mooie periode van het jaar mag ik weer op pad! De ontdekkingsreis gaat dit keer naar het kleine pittoreske dorp Terherne, wat omringd is door veel water. Dat betekent dat watersport een hele belangrijke functie heeft in het dorp, maar wat heeft Terherne nog meer te bieden? Ik ga het ontdekken!

Aangekomen in het dorp word ik bij Carel verwacht. Carel geeft kanolessen op het water, je kunt hier 1 les boeken, maar ook een reeks lessen waarin je alle ins en outs leert van het kanovaren. Recreatief peddelen kende ik wel, maar dat er zoveel techniek en tactiek achter zit? Een hele nieuwe wereld gaat voor mij open wanneer ik, door goede uitleg van Carel, op het water en in de kano zit. Carel geeft rustig uitleg over wat een peddel precies doet, hoe je die vast moet houden en hoe je zo efficiënt mogelijk kunt peddelen door zo weinig mogelijk kracht te gebruiken maar wel snel te gaan. Eigenlijk ook wel heel logisch, want kanovaren is natuurlijk ook gewoon een olympische sport! 

Ik leer in deze 2 uren op het water erg veel en merk ook dat je door de techniek goed te gebruiken veel makkelijker voortbeweegt. Wat een mooi begin van mijn ontdekking in Terherne!

Na het kanovaren tref ik lieve vriendin Vera ook in het dorp en gaan we samen lunchen bij De Gouden Leeuw. Dit restaurant in gezellige cafésfeer ligt prachtig gelegen aan het water midden in het dorp. Wij gaan in de serre zitten (helaas is het buiten nog net wat te koud) maar kunnen zo toch genieten van het doorkomende zonnetje. Een heerlijk broodje en een drankje later is het tijd voor ons volgende uitje. 

Net buiten het dorp in Goïngarijp vind je het ontstaan van het speciaalbier Gudzekop. Dietmar en Trea hebben samen deze hobby aangepakt en inmiddels zijn ze er fulltime mee bezig en hebben ze 12 eigen biertjes ontwikkeld. Naast dat je deze bieren in veel restaurants kunt vinden kun je bij hen ook  een heuse bierproeverij reserveren. En niet zomaar eentje, nee, dit doen ze heel toepasselijk op een echt skûtsje! Bij goed weer en niet al te veel wind kun je met dit skûtsje het water op en tegelijkertijd genieten van de mooie verhalen en de lekkere biertjes. Ik heb aan Vera de goede persoon meegenomen met dit uitje want zij is gek op lekkere drankjes. Ik zelf vind het niet zo heel erg lekker dus het is maar goed dat ik foto’s moet maken 😉 Maar, ondanks dat ik geen bier lust, geniet ik toch van de gezelligheid aan boord en van alle verhalen. Helaas waait het die middag te hard en kunnen wij niet varen, maar de proeverij bevindt zich toch op het skûtsje. Het zonnetje komt er helemaal door en zo wordt het heerlijk warm aan boord. De uren vliegen voorbij met alle gezelligheid en we hebben echt een hele leuke middag op het water!

We gaan voordat we gaan dineren nog even snel langs onze b&b en installeren ons daar. B&B Villa Envie bevindt zich aan de rand van Terherne en is, hoe zou het ook anders, gelegen aan het water 🙂 Onze gastheer en gastvrouw zijn super vriendelijk en hebben 4 prachtige kamers in hun eigen villa gerealiseerd. Je voelt je hier dan ook gelijk op je gemak en aan ruimte geen gebrek. Vera en ik mogen in de bruidssuite logeren die een heerlijk bubbelbad heeft! Wij klagen niet, dat snap je. 

Nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we op weg naar ons plekje om te eten. Voor mij een bekend plekje en ook nog eens een favoriet plekje, wij gaan eten bij Salt! Net buiten het dorp vind je deze parel, ook weer aan het water met prachtig uitzicht over de Saltpoel en in de verte het welbekende Sneekermeer. Het zonnetje schijnt nog steeds heerlijk dus voor ons is het nu tijd voor het terras! Salt is een plek waar je voelt dat er met liefde gekookt wordt, ze hebben een mooie uitgebreide kaart en de plek is echt fenomenaal. Ook voor kinderen is dit trouwens een perfecte plek, een omheinde speeltuin bij het terras maakt dat je als ouders zijnde ook echt even kunt genieten!

Wij genieten ook, van het eten en drinken, van de gezelligheid en van de zon die langzaam zakt. Het is een heerlijke avond! Na deze heerlijke avond duiken we dan ook voldaan ons bed in, morgen dag 2!

En dag 2 begint gelijk goed met een uitgebreid 3-gangen ontbijt die Hans en Brigit met liefde voor ons klaarmaken. En ook deze dag begint met zon en dat betekent dat wij ons weer op het terras settelen en daar genieten van het heerlijke ontbijt.

De tassen worden daarna weer ingepakt en met de auto halen wij verderop in het dorp onze fietsen op bij Fietsverhuur Terhernstersyl. Ideaal trouwens, dat je om de hoek fietsen kunt huren en op die manier de omgeving nog beter kunt verkennen. Het waait best wel, dus we zijn stiekem wel blij met onze elektrische fietsen 😉 Het lijkt ons erg leuk om de ‘pontjes route’ te gaan fietsen. Friesland heeft veel water en dat is mooi, maar soms ook onhandig omdat je daardoor veel om moet rijden. Voor de fietsers en wandelaars is daar een uitstekende oplossing voor bedacht; de pontjes! Er zijn er meerdere in Friesland en wij gebruiken er in deze route 3.

In Terherne beginnen we met de eerste pont die ons naar de overkant brengt en daar start onze fietsroute dan ook echt. Een prachtig gebied, met veel water en mooie bloemen in de berm, kleine paadjes en veel te zien. Dit is zo leuk aan fietsen; je komt op plekken waar je anders nooit zou komen! 

We fietsen eerst richting Sneek waar we bij Doppio op het terras (hoe kan het ook anders ;)) gaan lunchen. Maar omdat Vera en ik zin in taart hebben besluiten we dat dat onze lunch voor vandaag is, yum! Doppio is gelegen in een mooi historisch pand in het centrum van Sneek. Een mooie plek voor lekkere koffie maar ook zeker voor lekkere taart! Na de lunch stappen we op de fiets en genieten we ook nog even van de mooie plekjes in Sneek zelf en fietsen daarna weer door de natuur in.

De pontjes zijn toch wel het hoogtepunt van de route, al die vrijwilligers die dat mogelijk maken, het is echt fantastisch. De route is in totaal ongeveer 50 kilometer, dus perfect voor een dagje uit. De Friese natuur had mijn hart al gestolen maar elke keer weer verrast zij mij weer. 

Als we bijna weer terug zijn in Terherne stoppen we nog even bij Boereiis, een mooi boerenbedrijf die naast een beleefboerderij zijn en een streekwinkel hebben, ook hun eigen ijs maken en verkopen. Sinds 1999 maken ze hier heerlijk vers roomijs. Van de verse melk van hun eigen koeien en Italiaanse grondstoffen wordt op ambachtelijke wijze, heerlijk Fries roomijs gemaakt.

Dit kunnen wij niet overslaan en vonden we welverdiend na zoveel kilometer fietsen 🙂 

Je kunt merken dat hier met liefde dingen gemaakt worden, vol enthousiasme worden we rondgeleid en genieten we van dit heerlijke ijs! Een perfecte afsluiter van 2 prachtige dagen!

Genoten, beleving en warmte zijn wel de woorden die passen bij onze trip hier in Terherne. Een klein dorp maar zoveel mogelijkheden! Ga jij dit ook ontdekken?