Camping / camperplekkenUnesco camperroute

Unesco camperroute

Toen ik vorig jaar de Elfstedenroute met de camper mocht ervaren was ik verkocht. Verkocht aan het vakantie vieren met een camper, want wat is dat leuk! Je ziet veel, het is makkelijk reizen en komt op veel verschillende plekken. En omdat dat zo leuk is ben ik nog een route door Friesland gaan doen, ook langs een aantal Elfsteden, maar ook langs andere hele mooie hotspots; namelijk langs Unesco Werelderfgoed plekken die onze provincie rijk is.

En zo ging ik van start met deze ‘Unesco Werelderfgoed camperroute’, zelfs in het najaar is camperen nog prima te doen. Ik start de route niet in Lemmer, maar iets noordelijker namelijk bij ons Werelderfgoed de Waddenzee. Het is een mistige oktober-dag maar ook dit heeft wel weer wat. Het uitzicht is niet ver, maar zo beginnen in deze mooie omgeving is geen straf. De Waddenzee is natuurlijk uitgestrekt, maar ik begin rondom Harlingen en zet de camper even neer in de haven en wandel zo lekker rond en geniet gelijk al van deze leuke stad aan de Waddenzee. Het is nog vroeg in de ochtend dus lekker rustig hier en door de mist extra mysterieus. 

Na het opstarten en de wandeling begin ik de tocht nu echt en is mijn eerste stop na de Waddenzee in de stad Franeker. Harlingen en Franeker zijn beide ook Elfsteden steden, maar hebben naast de Elfstedenroute op het water in de stad nog veel meer te bieden.

Ideaal dat ik een fiets mee heb want ik parkeer de camper net buiten het centrum en fiets zo de stad in om deze te ontdekken. Mijn stop hier in Franeker is Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, wat in 2023 door Unesco uitgeroepen is als Werelderfgoed. Amateurastronoom Eise Eisinga bouwde het zonnestelsel na tussen 1774 en 1781 in het plafond van zijn grachtenhuis. Dit is het enige nog werkende planetarium ter wereld. Het is een klokwerk waarop je tot op de dag van vandaag de datum en de stand van de planeten kan aflezen. Het is volledig op schaal gemaakt, met houten peggen en spijkertjes die het raderwerk vormen op de zolder. Het museum vertelt het verhaal van de wolkammer die besloot om het plafond in de woonkamer om te toveren tot een planetarium.

Ik kijk mijn ogen uit hier, geniet van deze plek en in de brasserie in het Planatarium kun je lekker zitten om te lunchen. Franeker is leuk! Ook de mooie straten in de stad, de oude panden en de 11-steden fontein zijn zeker de moeite waard om hier te bezoeken. 

Via de Oudebiltdijk rij ik verder, deze straat staat bekend als de langste van Nederland en kent huisnummers van 1 t/m 1299! De dijk ontstond in 1505 als eerst bij de inpoldering van het gebied van het Bildt. Voor mij is dit altijd een plek waarin je je in een hele ander wereld waant, de dijk met daarlangs allemaal kleine huisjes, een mooi stukje route om zeker niet over te slaan. Kilometers over de dijk rijden in deze fijne camper, het zonnetje breekt al een beetje door en dat is nog meer genieten. 

Voordat ik naar Leeuwarden toe rij stop ik onderweg op de route bij de mooie plekjes Martenastate en Dekemastate. Zo in deze herfstsferen zijn deze plekjes zo leuk om te bezoeken en om een wandeling te maken! In heel Nederland vind je diverse kastelen en landgoderen, in Friesland noemen we die unieke plekjes Staten en Stinzen. Velen van deze zijn helaas afgebroken, maar je kunt er toch nog tientallen bekijken in onze provincie.

Na een wandeling en een hapje & drankje bij de camper op het parkeerterrein is het alweer tijd voor de laatste stop: Leeuwarden.

Leuk om onze hoofdstad als laatste aan te doen met de camper, want naast dat het een hele leuke stad is om te winkelen of om de oude binnenstad te bekijken, kun je hier ook prima met je camper op vakantie. Camperplaats Leeuwarden is de plek om te overnachten als je in Leeuwarden bent. Aan de rand van de stad is deze camperplaats en vind je er mooie ruime plekken aan het water en met de fiets ben je in 10 minuten in hartje binnenstad. 

En voor als je dan in Leeuwarden bent is dit een hele leuke tip: De literatuur ligt hier namelijk letterlijk op straat, weerspiegelt op ramen en prijkt op gevels. Het ontsluiten en vertalen van literatuur voor de hele gemeenschap, mienskip in het Frysk, is een belangrijk speerpunt. Ontdek de stad door de poëzieroute te wandelen of de historische schrijvers te ontdekken. 

Deze verkorte ‘Unesco Werelderfgoed camperroute’ voor mij zit er helaas alweer op. In 2 dagen heb ik veel gezien en nieuwe plekken ontdekt in Friesland en ondanks het najaar is reizen met de camper echt heel fijn! Binnen is het snel warm en behaaglijk en met mooi weer kun je de omgeving verkennen per voet of op de fiets. Voor mij een ultiem vakantiegevoel zo!

Wil je wel in Lemmer starten? Bezoek dan ook zeker het Woudagemaal, hier lees je er meer over: https://www.ontdekjeplekjenl.nl/friesland/eropuit-in-lemmer/