Aan het waterGenieten in Gaastmeer

Genieten in Gaastmeer

Ik mocht weer op pad! Wat is het toch heerlijk om je koffer in te pakken en mooie plekjes te ontdekken. Dit keer bleef ik in eigen provincie en mocht ik te gast zijn bij Attema Sate in Gaastmeer. Gaastmeer is een klein watersportdorp in het Zuidwesten van Friesland. Een prachtige plek omringd door water. Als waterliefhebber kun je je hart hier ophalen. Ik kwam niet zozeer voor de watersport, maar wel voor deze prachtige plek om te logeren.

Attema Sate is een aantal jaar terug grondig en mooi verbouwd door de eigenaren Margriet en Gerard. Met liefde hebben ze deze boerderij omgetoverd tot meerdere vakantieappartementen. Elk met hun eigen keuken en sanitair. En trouwens ook allemaal met een eigen terras voor de openslaande deuren. Wanneer ik de oude stal binnen stap ben ik gelijk verliefd. Dat ik gek ben op architectuur en styling wist je misschien al, maar dit slaat echt alles. Deze plek is een droomplek! De hoogte van de stal en de bijzondere manier waarop hier appartementen in zijn gebouwd; echt een plaatje.

De kamer waar wij mogen slapen is Meerkoet. Leuk dat de namen van de kamers matchen bij de plek hier midden in de natuur. Het appartement ziet er werkelijk waar ook weer zo mooi uit! Mooi meubilair, prachtige materialen en een uitzicht over de weilanden. Hier kan ik wel een week verblijven! Helaas is ons verblijf maar voor 1 nachtje, dus volop genieten maar.

Wanneer ik gesetteld ben ga ik lekker door het dorp wandelen. Gaastmeer ligt dus pal aan het water, maar met de fiets of wandelend kun je hier ook ten voeten uit. Een prachtige omgeving heb je hier met dichtbij nog meer leuke dorpjes en stadjes en vele pontjes. Het dorp ademt gezelligheid en verbondenheid. Wanneer je bij de buurtsuper een boodschapje haalt sta je zo een kwartier te kletsen en wanneer je ergens wandelt zegt iedereen je vriendelijk gedag.

Wanneer de avond valt gaan we uit eten bij d’Ald Herberch, we hoeven alleen de brug over te steken en dan zijn we er. Dit gezellige restaurant wordt gerund door Bernou, die net voor de corona besloot om haar hart te volgen en het roer om te gooien. Een lastige start, maar gelukkig kan ze nu al haar liefde in dit mooie bedrijf stoppen. We worden verwend met de heerlijkste gerechten die veelal gemaakt zijn van streekproducten. Ook hebben ze iets ludieks bedacht; het “No Waste Menu”, waarbij producten die niet goed genoeg zijn voor de verkoop (lees andere vorm of kleur) gebruikt worden voor dit menu. Want zulke producten zijn misschien niet perfect qua uiterlijk; maar qua smaakt is daar niks mis mee!

De zon gaat prachtig onder en we zitten hier heerlijk. In de zomer ook een leuke aanrader, want er is een groot terras aan het water!

We vallen heerlijk in slaap en de volgende ochtend moeten we helaas onze koffer alweer inpakken… zoals ik al zei; ik had hier echt wel langer willen verblijven!

Maar ik verlaat deze omgeving nog niet, want ik rij de terugweg nog even langs IJlst, voor mij een van de favoriete Elfsteden. Ik ga hier lekker wandelen, in het zonnetje en geniet zoals altijd. IJlst is zo leuk, met haar overtuinen en mooie panden, echt een pracht. Deze stad is dus om de hoek van Gaastmeer, maar ook het leuke Heeg en Sneek (klik erop om meer te lezen). Ik hoop je hiermee helemaal te inspireren om een nachtje (of meerdere ;)) te boeken hier!

En… wil je meer over IJlst lezen en weten? Klik dan hier!