FrieslandEropuit in Lemmer

Eropuit in Lemmer

Op pad naar het zuidelijkste puntje van onze mooie provincie; Lemmer! Een oud vissersdorp waar nu heel veel te beleven en te zien valt; ik laat me graag verrassen.

Lemmer ken ik van het strand en de vele bruggen die altijd open staan als je er doorheen rijdt, maar verder ken ik het dorp niet goed dus een is het nu een goed moment om dat verder onderzoeken. Onze tour begint niet helemaal in Lemmer zelf, maar op 20 minuten afstand vind je De Orchideeënhoeve; een plek voor jong en oud om een dagje groen te beleven. De Orchideeënhoeve staat natuurlijk bekend om de plant De Orchidee, maar dat is niet het enige wat je hier vindt en ziet. Wanneer je binnenkomt wordt je meegezogen in de sfeer van de jungle, een oase van groen, dierengeluiden en kabbelend water komen je tegemoet. De jas kan uit want het is hier in de kassen heerlijk warm! Lonneke en ik kijken onze ogen uit, overal is wat te zien en te horen. In elke kas vind je weer iets anders en de plattegrond legt je dat goed uit. Prachtige vogels, een vlinderkas en zelfs aapjes en flamingo’s! Wij vinden het echt prachtig allemaal. Ook voor de kinderen is hier genoeg te beleven, want een heuse jungle speeltuin zal de kinderen niet doen vervelen. Tip; neem schone kleding voor ze mee 🙂

Wij hebben een hele leuke middag hier en genieten echt van alle mooie bloemen, kleuren en dieren. Ook de orchidee vind je hier in allerlei kleuren en soorten en wil je lekker lunchen hier? Ook dat kan!

Na ons bezoek buiten Lemmer rijden weer terug om met de neus in de boter te vallen want we gaan pizza eten bij Pizzeria Gondola midden in het dorp. Aan het water vind je dit moderne restaurant waar je naast pizza’s ook allerlei andere gerechten kunt krijgen. Het is gezellig druk wanneer wij binnen stappen en ook heel ruim opgezet. Wij schuiven aan bij een tafeltje naast de open keuken; altijd leuk om te kunnen kijken hoe het hier reilt en zeilt. We genieten van een lekkere pizza en pasta en hebben een gezellige avond en kletsen lekker bij. Lonneke woont niet in de buurt en dan is het juist extra leuk om haar een mooie plek zoals Lemmer te laten zien. 

Wanneer onze buik vol is gaan we heerlijk relaxen in onze b&b, wij slapen vannacht in De Rode Baron; een oude stolpboerderij waarbij in de stal een prachtig appartement is gerealiseerd met alle gemakken voorzien. Een moderne badkamer, een complete keuken en uitzicht op de weilanden en in de verte zie je zelfs de boten nog varen op het IJsselmeer. Een prachtige plek waarbij de historie van de boerderij ook nog goed zichtbaar is, ik hou ervan! We duiken lekker vroeg ons bed in en ik kan je zeggen; deze bedden slapen heerlijk! We worden de volgende ochtend dan ook lekker uitgerust wakker en dan staat om 9 uur het ontbijt al voor ons klaar. Onze host Jacqueline heeft alles tot in de puntjes verzorgd en we genieten dan ook van dit heerlijke verse ontbijt. Een goede start van de dag en we kunnen er weer tegenaan!

Want na het ontbijt is het tijd voor een fijne wandeling door het dorp zelf. We zijn erg benieuwd dus deze dorpskuier is ideaal. Bij de VVV kun je de route ophalen en deze wandeling is 4 kilometer, perfect om de dag mee te beginnen. Je ontdekt de oude straatjes, je komt langs de sluis en je loopt naar het strand en zo weer via de oude dorpskern terug. Ook kun je in het boekje allerlei info lezen over de plekken waar je langsloopt, dus ook nog eens heel leerzaam! We hebben geluk met het weer, het waait wel hard maar in het dorp merk je daar niet zoveel van en het is heerlijk wandelweer, niet te koud en niet te warm. Het leuke is dat je veel bootjes kan kijken en daardoor wacht je ook af en toe voor de brug, maar dat hoort erbij in dit gezellige waterdorp. 

De route eindigt ook weer bij het VVV en als je dan de hoek omloopt vind je daar Breimer’s bakkerij. Een tweehonderd jaar oud familiebedrijf van vader op zoon. In de winkel vind je een ruim assortiment brood en banket. Wij ploffen er neer voor een drankje en een broodje die we wel verdient hebben na deze mooie wandeling. Het leuke hier is dat je door de ramen heen kunt zien hoe de broden gebakken worden, letterlijk een kijkje in de keuken dus!

En voor broodjes kun je hier zeker terecht; ze worden vers belegd waar je bij staat; heerlijk!

En wanneer onze buik weer vol is is het tijd voor het water. Want zonder water geen echt Lemmer gevoel; dus wij gaan zeilen op de LE 50! De visserman aak LE 50 werd in 1901 gebouwd en de eerste jaren gebruikt voor de visserij op het IJsselmeer. Nu kun je een tocht boeken om te zeilen op dit mooie schip en wij gaan het beleven. Het waait deze dag hard dus varen we richting de Grote Brekken en daar worden de zeilen gehesen. Het zonnetje gaat licht schijnen en dit is wel op en top genieten hoor. Het water geeft mij sowieso altijd heel veel rust en dit is voor mij ook het ultieme Friesland gevoel. Ook Lonneke geniet zichtbaar en ondanks de harde wind, is dit voor ons wel een hele fijne belevenis zo. De schippers zijn fanatiek en je voelt de liefde voor dit vak bij ze, mooi om te zien. Na een tocht van 2 uren varen we Lemmer weer in en je kunt zien dat deze schepen in trek zijn; bijna iedereen blijft staan om ernaar te kijken. Zo fijn dat dit nog zo actief is in onze mooie provincie! 

Het water is dus eigenlijk het belangrijkste wat er in Lemmer te vinden is en dit water wordt op peil gehouden door misschien wel het bekendste plekje in Lemmer; Het Woudagemaal. Deze plek mag je echt niet overslaan als je in Lemmer bent, want dit is grootste werkende stoomgemaal ter wereld! Op bepaalde dagen en momenten kun je hier rondleidingen krijgen en kom je alles te weten over dit Unesco Werelderfgoed. Ik blijf deze plek magisch vinden, ik ben er nu 2 keer geweest en elke keer weer kijk ik mijn ogen uit. Het gevoel van teruggaan in de tijd is hier zeker aanwezig en dat maakt het zo bijzonder. Vol passie en verhalen vertellen de vrijwilligers over dit bijzondere plekje in Lemmer. Ook Lonneke is onder de indruk en we genieten intens van deze afsluiter van onze dagen hier. 

Water, stoom, gezelligheid en sfeer, dat is wat ik beleeft heb hier in Lemmer. Een verrassend dorp met vele mooie activiteiten en plekken en voor iedereen genoeg te beleven!