FrieslandCamperelfstedentocht

Camperelfstedentocht

De elfstedentocht doen met een camper? Ik werd ervoor gevraagd; en ja, graag! Nog nooit heb ik met de camper gereisd dus een hele leuke uitdaging vond ik. Maar wat houdt zo’n camperelfstedentocht eigenlijk dan in? Camperaars kunnen bij alle elf stempelposten een stempelkaart ophalen. Het startpunt, het startmoment én de duur van de reis is voor iedereen vrij te bepalen. In iedere elfstedenstad kan een stempel gehaald worden. Wanneer de stempelkaart vol is maken camperaars kans op mooie prijzen.

Wanneer wij deze camperelfstedentocht bedenken en uitwerken weet ik al dat ik dat samen met lieve vriendin Vera ga doen. Hoe fijn is het om zo’n belevenis te delen met iemand en samen herinneringen te maken?! We zijn trouwens ook heel trots op onze kleding van &C Collection, deze “Happy Camper” outfits passen perfect bij deze tocht en we dragen ze dan ook met trots 🙂 Op naar ons avontuur! En deze begint met deze mooie camper van Buscampr., een ‘gewone’ bus helemaal getransformeerd tot gave camper. Heel hip, mooi ingericht en aan alles is gedacht. Wat een plaatje is het! Via hun eigen website of via Goboony kun je deze camper huren. En zelfs als je niet ervaren bent is deze prima te besturen! 

Samen zie je meer, heb je mooie gesprekken en beleef je het samen. Onze tocht begint in Harlingen en ik neem haar mee naar deze stad die voor mij heel bekend is, maar voor haar iets minder. Dat is het leuke; nieuwe dingen laten zien en plekjes laten ontdekken. Harlingen is een stad waar ik wel dagen of misschien wel weken kan blijven! Er is zoveel te zien en te doen, te beleven en te ontdekken! Je hebt er de zee, strand, eb & vloed, maar ook de historische gebouwen, musea, de boten die af en aan varen van en naar Terschelling en Vlieland… je kunt wandelen (of fietsen zoals wij doen ;)) op de pier, in de haven of door de eeuwenoude binnenstad. We kijken onze ogen uit, alles staat in bloei, wat een pracht zo!

We bezoeken in Harlingen de Tegelfabriek, waar ze met ambacht alles met de hand maken. Van de klei, tot de klei in de mallen naar het snijden en bakken van de tegels. Ook de schilderingen worden daar met precisie gemaakt. Wat een kunst is het! Wij kijken onze ogen uit en horen de mooie verhalen van Jeroen aan. Al die mensen die daar met liefde werken om zo’n mooi product neer te zetten, het is echt wel een kunst hoor. Jeroen vertelt over het ontstaan en leidt ons rond. Op de werkvloer zien we zelfs de oprichter van de fabriek (die nu al met pensioen is) die nog elke dag 2 uurtjes helpt daar… Heel mooi!

Onze tweede stad in deze tocht is Franeker, voor ons beide wel bekend en ook wel vaker geweest, maar toch merk ik dat je het nu toch weer anders beleeft. In de lente is het mooi groen en de vele bloemen kleuren de stad volledig. De wandeling door de stad met de 41 verhalen is erg leuk om te doen, we luisteren een paar verhalen en komen zo veel te weten over deze stad. Helaas hebben we niet veel tijd in deze mooie stad (we komen snel terug!) En vervolgen onze weg richting Dokkum.

In Dokkum gaan we samen lunchen bij KB Foods, een hippe plek met heerlijk eten. We zitten lekker op het terras, want het lijkt wel zomer! We hebben de korte broek aan, we genieten en vergeten bijna de tijd, maar we moeten door 🙂 

We wandelen door de stad, gaan lekker shoppen bij o.a. 1622 Lifestyle en halen een ijsje bij Wiis. Hier maken ze zelf hun ijs, wat lekker zeg! Op een bankje voor het eeuwenoude pand eten we ons ijsje op en genieten van de reuring die Dokkum biedt. 

Vera vertelt dat ze het Eflstedenbruggetje (met al die mooie tegeltjes) nog nooit in het echt gezien heeft en ik zeg; “Laat dat nou net op de route zijn richting Leeuwarden!”. Dus daar rijden we langs en dat is een mooie toevoeging in deze tocht door Friesland. 

Zo komen we langzaam aan via alle mooie dorpjes aan op ons eerste plekje waar we overnachten; Camperplaats Leeuwarden. We zetten de camper neer, zetten de stoeltjes buiten en ploffen neer na een lange dag toeren. We kletsen nog wat, drinken en eten wat en genieten van de zon die ondergaat.

De tweede dag van onze tour gaan we op pad van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten en Stavoren. Weer een mooie rit voor de boeg samen! We gaan natuurlijk ook vandaag weer langs allemaal binnendoor weggetjes, want dat rijdt gezellig en je ziet gewoon heel veel op deze manier. 

In Sneek mogen we bootje varen bij De Kajuit. Heerlijk om even op het water te zijn en weer een hele andere belevenis te ervaren samen! We hebben zoveel lol en zingen en lachen wat af. De andere mensen op het water zullen wel denken 😉 

Vanuit Sneek rijden we nog even langs IJlst (prachtige stad!) en genieten daar eventjes van het zonnetje. Het weer is vandaag helaas iets anders dan gister, dus we krijgen ook met wat buien te maken. Vera is opgegroeid in Balk en we besluiten dit dorp even mee te pakken op de route. Ze vertelt heel mooi over hoe ze daar opgroeide, waar alles was in het dorp en ik hoor mooie verhalen. We zetten de camper even bij haar ouders neer en kletsen ook even met hun, die zijn net ze enthousiast over ons camper-avontuur als wij!

In Sloten is de timing perfect, onder een heuse stortbui gaan wij heerlijk lunchen bij De Zeven Wouden 🙂 Yum! Dat is genieten terwijl het buiten zo hard regent!

In Stavoren pakken we nog even de fiets naar het centrum en vanuit daar wandelen we een route van Waterland van Friesland. We zien weer mooie dingen en nog steeds zijn we niet uitgekletst samen. Onder ons diner bij De Potvis kletsen we dan ook gezellig door en halen herinneringen op die we samen al beleeft hebben in de alweer bijna 13 jarige vriendschap! Het klaart buiten wat op en we zien de zon ondergaan bij het IJsselmeer en duiken heerlijk ons campertje in voor weer een nacht op een camperplaats! 

De 3de dag in onze tocht rijden we van Stavoren naar Workum en Hindeloopen. Deze ochtend is het mooi weer en daar genieten we weer volop van. In Workum stappen we op de waterfiets, wat een pret is dat! Dit is iets heel unieks in Nederland, want je kunt het maar in 1 stad doen en dat is Workum. Via waterfietsfriesland.nl kun je een fiets huren. Het is een fiets op het water met aan de zijkant een soort van vlot van lucht. Je zit mooi hoog dus kunt veel zien. Het is even spannend met het erop stappen, maar het lukt 🙂

Eenmaal op het water went het snel, sturen gaat makkelijk en trappen is niet zwaar. Wel krijgen we het gauw warm, want het is best intensief! Via de mooie wateren fietsen wij richting centrum, maar je kunt er ook voor kiezen om meer tussen de weilanden door te fietsen en echt de natuur in te gaan.

We parkeren onze waterfiets aan de kade, doen een snelle lunch bij Majestic en daarna koffie en een taartje halen bij El Cafetin. Vera kende dit plekje wel van naam, maar was er nog nooit geweest. Wat een mooi plekje blijft dit toch! En ze hebben een leuke verrassing voor mij want het streekje waar El Cafetin zit, zitten nog meer leuke winkeltjes en samen heet het daar De Harmonie. De Harmonie gaat binnenkort officieel openen en wij mogen overal even kijken waarna ik bij de ingang een echte “Ontdek Je Plekje sticker” mag plakken! Hoe tof is dat!

In de middag komen we aan in Hindeloopen, doen daar een stuk van de stadswandeling van Waterland van Friesland en horen het mooie verhaal aan van Durkje die daar haar eigen winkeltje heeft in stoffen en mooie producten. In het oudste straatje van de stad woont en werkt ze, wat een passie voor haar vak en wat weer een bijzonder plekje en pand! 

Hindeloopen blijft voor mij magisch, zo klein met al haar steegjes en straatjes, maar je kijkt je ogen uit. De dag gaat weer snel voorbij met de gezelligheid samen en we naderen daarna onze laatste stad; Bolsward. We hebben helaas niet veel tijd meer in deze stad, maar eindigen onze camperelfstedentocht hier met een fijn etentje bij het Veerhuys (ik noem het deze trip het Vera-huis :)). Wat een prachtig plekje is dit ook weer, gezellig aangekleed en heerlijk eten. 

Onze tocht zit erop, we hebben alle 11 steden aangetikt in 3 dagen. Veel te kort, maar ook heel erg waardevol. Want wat een mooie herinneringen hebben wij gemaakt met elkaar, maar ook met lieve mensen in alle steden. Wat een mooie plekjes mochten wij ontdekken én wat is het camper-leven toch ontzettend leuk! Wij roepen alle dagen door “Happy Camper” en dat is ook echt zo, want hoe vrij is dit gevoel. Een stukje rijden, je camper neerzetten en je kunt gaan en staan waar je wilt, maar toch heb je alles bij de hand. En daarnaast fijn gezelschap en een hele waardevolle vriendschap. Onvergetelijk!

Met speciale dank aan Camperelfstedentocht en Waterland van Friesland.