Aan het waterWaterwerken autoroute dag 4

Waterwerken autoroute dag 4

Dag 4

Ik mag weer op pad! Dit keer ga ik op pad door Zuidwest Friesland om de autoroute “Waterwerken” van 183 kilometer te rijden. Friesland staat bekend om haar water, we hebben er veel van en het maakt onze provincie ook zo uniek. Maar al dat water heeft ook werk nodig, in de waterwerken en -wegen die wij op vele manieren gecreëerd hebben. Soms is het samenwerken met het water en soms moeten we de strijd ermee aan gaan. Een bijzondere ontdekkingstocht voor mij want er zijn veel onontdekte plekjes bij, ik ben dan ook heel benieuwd wat deze route mij brengt. In totaal zijn het 11 van de 13 watericonen die wij gaan beleven deze dagen. 

De route zelf ook rijden? Je vindt hem hier! https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/alle-routes/4231140604/waterwerken

En dan breekt ineens alweer de laatste dag aan van deze ‘waterwerken autoroute’. Ik word wakker met zon, en doe heerlijk rustig aan bij Aldehoeve in Workum. Vandaag ga ik eerst alleen op pad, ik pak m’n spullen in en vertrek naar de laatste watericonen van Zuidwest Friesland. De eerste is een jaagpad bij Tjerkwerd. Een jaagpad was vroeger een pad langs het water waarbij de paarden de boten op het water konden trekken naar hun bestemming. Deze jaagpaden worden op sommige plekken nieuw leven in geblazen, door er fiets- en wandelpaden van te maken. Ik ben al vaak door Tjerkwerd heen gereden, maar heb dit nooit geweten. Ook niet dat je op deze plek een Elfstedentocht monument vindt! 

Na een korte wandeling lang het water ga ik verder in de auto naar Terpdorp Allingawier. Vanaf mei kun je hier weer rondleidingen doen, maar voor nu is het ook leuk om zo even in dit schattige museumdorpje te kijken. Het is heel klein, 2 kerken en wat huizen, maar ik denk dat dit erg leuk is om in de zomer te bezoeken! De zon schijnt nog steeds, maar ik zie ook een dikke bui aan komen dus vervolg mijn route snel maar weer 🙂
Wist je trouwens dat dit terpdorp ooit benoemd is als een van de 10 mooiste dorpen van Nederland?

Gelukkig schijnt de zon weer snel en ik geniet van de route door het prachtige landschap in dit gedeelte van Friesland. Bij Pingjum zet ik de auto neer want nu is het tijd voor een langere wandeling. Hier vind je namelijk de mooie route ‘Pingjumer Gulden Halsband’, wat wijst naar de vroegere binnendijk die het dorp beschermde tegen het water. Deze route is 15 kilometer, ik wandel er nu een gedeelte van. Het is genieten in de zon, het waait wel hard, maar als je lekker in beweging bent is het heerlijk! De zon verwarmt me zelfs een beetje, ik geniet.
De binnendijk van vroeger heeft tegenwoordig niet meer de functie van toen, het zijn nu vooral groene dijken die een herkenningspunt zijn in het landschap.

En dan mijn allerlaatste watericoon op deze route, nummer 11 op rij. En naar deze ben ik wel heel erg nieuwsgierig! Ik rij vaak over de Afsluitdijk, maar ben hier ook nog nooit geweest. Ik breng namelijk een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center, gezellig samen met vriendin Marianne. 

Dit Wadden Center is in 2018 gebouwd en het is een beleefcentrum zoals ze het zelf noemen. Er zijn verschillende verhalen, weetjes, digitale spelletjes en films over de Waddenzee, de Afsluitdijk en bijvoorbeeld de Vismigratieriever waar ze nu mee bezig zijn. Verschillende onderwerpen die voor ons als mens enorm belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de toekomstbestendige Afsluitdijk, wat doen ze, wat is het doel daarmee en wat brengt het ons? Daar wordt ook veel uitleg over gegeven. Het is een prachtige plek om dit te laten zien en te beleven. De grote ramen in het gebouw geven je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en binnen het beleefcentrum kun je allerlei dingen bekijken en doen. Ook voor kinderen is dit een fantastische leerplek. 

Op de tweede verdieping kun je vanaf het dak alle elementen (Het IJsselmeer, de Waddenzee en de Afsluitdijk) nog eens goed bekijken. Het waait er enorm hard, maar dat hoort er hier ook een beetje bij natuurlijk 🙂

Onderin het gebouw schuiven we na alle beleving aan een tafeltje, in de zon met uitzicht over het IJsselmeer. Beter kan niet. Ik ben thuis, want de Wadden zijn mijn favoriete plek om te zijn. Voor mij dus echt een perfecte afsluiting van deze laatste dag en deze tour. Marianne en ik genieten volop, we kletsen nog even met de gastvrouw en zij vertelt ook enthousiast over deze plek en hoe dit tot stand gekomen is. Je kunt hier trouwens ook heerlijk lunchen, of een bakje koffie met taart nuttigen!

Dit waren 11 watericonen, dit was mijn “waterwerken autoroute”. Ik heb enorm veel geleerd, gezien en beleefd. Eigenlijk waren het bijna allemaal plekken waar ik nog nooit geweest was en dat in mijn eigen provincie! Zo zie je maar; er is heel veel te beleven, als je het maar wilt zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *