Aan het waterWaterwerken autoroute dag 2 & 3

Waterwerken autoroute dag 2 & 3

Ik mag weer op pad! Dit keer ga ik op pad door Zuidwest Friesland om de autoroute “Waterwerken” van 183 kilometer te rijden. Friesland staat bekend om haar water, we hebben er veel van en het maakt onze provincie ook zo uniek. Maar al dat water heeft ook werk nodig, in de waterwerken en -wegen die wij op vele manieren gecreëerd hebben. Soms is het samenwerken met het water en soms moeten we de strijd ermee aan gaan. Een bijzondere ontdekkingstocht voor mij want er zijn veel onontdekte plekjes bij, ik ben dan ook heel benieuwd wat deze route mij brengt. In totaal zijn het 11 van de 13 watericonen die wij gaan beleven deze dagen. 

De route zelf ook rijden? Je vindt hem hier! https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/alle-routes/4231140604/waterwerken

Dag 2

Wakker worden met de geluiden van vogeltjes, dat is toch heerlijk?! We ervaarden het in b&b De Scharren, wat een rust zo! Na het langzame wakker worden stond er een overheerlijk ontbijt voor ons klaar, klaargemaakt door gastvrouw Tjitske. Uitgebreid ontbijten is echt een luxe als je een nachtje weg bent. Goed verzorgd, lekker eten dus lekker wakker worden zo.

Maar, de tocht gaat verder en we stappen weer in de auto. De route gaat verder naar Sneek. Sneek is 1 van de Friese Elfsteden en heeft o.a. een prachtig museum; het Scheepsvaartmuseum. Voor ons een bezoekje waard want dit past perfect tussen alle waterwerken! In het museum worden we verwelkomt door Geke, die ons hier een rondleiding gaat geven. Weer een plekje waar ik nog nooit geweest ben dus ik ben heel nieuwsgierig. In dit museum is echt van alles te beleven en te zien, een groot museum met heel veel verschillende onderwerpen, van scheepvaart tot aan zilverwerk, van zeilsport tot aan de Elfstedentocht. Zelfs voor kinderen is een aparte afdeling en een soort mini museum, dus ook voor hen heel erg tof. Heel interessant om de verhalen van Geke te horen en zo heel veel te leren over Sneek en de Friese waterwereld.

Buiten is het ook vooral ‘waterwerk’ want het regent een beetje.. erg jammer voor onze tour, maar we laten ons niet kennen! We maken nog een korte wandeling door de mooie stad Sneek en halen een taartje bij bakkerij Breimer. Een hele mooie plek voor een bakker met uitzicht op de Oosterkade, waar vroeger (we hoorden het van Geke bij het Scheepsvaartmuseum), ook een waterpoort stond! De bakkerij op die plek is vrij nieuw en je kunt hier heerlijk zitten genieten van al het lekkers wat hier gemaakt en gebakken wordt. 

We zijn opgeladen en opgewarmd en vervolgen de tocht van Sneek naar IJlst, over het aquaduct, langs het spoor en zo rijden we deze kleine Elfstedenstad in. Inmiddels is vriendin Wendy naar huis en word ik vanaf nu vergezeld door vriendin Vera.


Vorig jaar tijdens m’n Elfstedentour en de camperelfstedentocht daarna waren we ook al samen in IJlst dus voor ons een soort ‘thuiswedstrijd’ haha.
Maar dit keer komen we wel op een plek die nieuw is voor ons, dus super leuk! Watericoon 3 tijdens deze waterwerk autoroute is namelijk Houtzaagmolen De Rat. We worden vriendelijk ontvangen door Simon en tijdens een rondleiding door de molen kijken we onze ogen uit. Deze molen is ooit vanuit de Zaanstreek in delen vervoerd naar IJlst en hier herrezen. Wat een werk en wat bijzonder in die tijd! De molen is meer dan 400 jaar oud en als je binnen staat en ziet hoe dat allemaal werkt…. We waren er eerlijk gezegd stil van. Hoe dat bedacht is in die tijd en zo soepel als het nu nog loopt. Er wordt enthousiast en op een prachtige manier vertelt. We leren heel veel over molens, maar ook over het proces van boomstam tot het zagen. En waar de naam “De Rat” vandaan komt? Kijk maar eens goed naar de foto’s, dan zie je het 🙂 Zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken en te beleven!

Friesland staat enorm bekend om al zijn waterwerken en daar zijn aquaducten er 1 van. Die vind je overal terug in de provincie, maar wij stoppen even bij het aquaduct van Woudsend. Vroeger kon je niet van A naar B gaan, want er was overal water in onze provincie. Een magnifieke uitkomst zijn wel de aquaducten, dit aquaduct is er sinds 2007 en heet het Ie-Akwaduct (op z’n Fries) en ligt op het kruispunt van het riviertje de IE en de N928.

En zo komen we aan het einde van deze middag aan bij onze volgende slaapplek. Een omgebouwde hooizolder “De Heasouder” in een oude boerderij, aan het water (hoe toepasselijk) in Elahuizen. Eigenaren Reitze en Willy ontvangen ons heel hartelijk en we zijn helemaal verbaasd naar ons appartement voor deze nacht. Heel groot, want met 6 personen kun je hier slapen! En omdat het bovenin de boerderij is, heb je prachtig uitzicht over de weilanden en kun je heel ver kijken. Na een grijze dag komt nog heel even de zon tevoorschijn en we settelen ons nu op dit plekje. We zetten de palletkachel aan en warmen heerlijk op. Wil je hier helemaal optimaal ontspannen? Dan kun je bij Willy ook nog een cupping massage boeken! 

Wij gaan na deze dag ontspannen bij Omke Jan, een tot restaurant en b&b verbouwde boerderij (we blijven in de sferen :)) in het watersportdorp Woudsend. Altijd al nieuwsgierig naar deze plek geweest en nu mag ik eindelijk van de kaart proeven. Ook hier weer een hartelijk ontvangst door de eigenaren Jan en Nienke. Wat hebben zij hier een bijzondere locatie van gemaakt. Met de historie van hun verleden op deze plek, wat ooit echt een boerderij was, hebben ze deze plek met met veel liefde verbouwd. Het is nu een bourgondische hotspot (zo kan ik het echt wel noemen), waar je heerlijk kunt eten, slapen en genieten. We krijgen een kijkje in de keuken (letterlijk want er is een open keuken) en krijgen van Nienke een rondleiding door het hele pand. De kamers zijn stijlvol ingericht, het restaurant is smûk en gezellig en alles klopt daarin. Met hulp van Piet Hein Eek hebben ze dit ontworpen en dat is naar mijn idee heel goed gelukt. Het is een pure plek, waar je liefde voelt en echt even tot rust komt. Vera en ik genieten hier van een amuse en drankje bij de open haard en daarna schuiven we aan tafel voor het diner. We kletsen bij, lachen wat af en voelen ons hier helemaal thuis. 

En dat is denk ik ook wat Reitze en Nienke wilden bereiken hiermee; een gevoel van thuis. Meer vertel ik er niet over; je moet het gewoon zelf beleven vind ik!

En zo komen we na het diner weer terug op onze “Heasouder: we buiken uit, kletsen nog wat en gaan daarna heerlijk slapen na een mooie tourdag. 

Dag 3

Helaas… de dag begint met best veel regen, de route doet z’n naam weer eer aan… 

Maar we zijn vrolijk gezind en hebben er zin in! Hopelijk wordt het straks droger. Vera en ik hebben lekker geslapen en zalig ontbeten van streekproducten en zo stappen we weer in de auto om onze waterwerken route te vervolgen. Vanuit Elahuizen rijden wij langs het Oudemirdumer klif en dan naar het Mirnser Klif. Gaasterland is altijd prachtig en magisch vind ik, wat is het hier mooi zeg! De kliffen zijn bijzondere natuurverschijnselen in onze provincie en het is zeker de moeite waard om deze te bezoeken als je deze route doet. Bij het Mirnser Klif kun je ook heerlijk koffie drinken bij Paviljoen ’t Mar en dat doen wij dan ook graag even. Het regent namelijk nog en hier wachten we op de zon 🙂 

En die komt! Na een lekker taartje en wat drinken begint ineens de zon te schijnen, dit moest zo zijn! Dus hup, de auto weer en op naar klif nummer 3: Reaklif. Voor ons watericoon 6 in de route. 

Het zonnetje blijft schijnen en zo arriveren we via het weggetje langs het IJsselmeer in Stavoren. Hier staat Wiepke op ons te wachten met zijn Rode Eend! We gaan namelijk met Wiepke een deel van de route rijden in deze oude eend, wat een pracht zeg. Vera en ik stappen in en zo laten we ons rijden door Wiepke door het mooie Waterland. Hij vertelt mooie verhalen, is hier opgegroeid en we vinden het fantastisch. In Melkwier stoppen we bij de oude zeedijk, bij de bocht van Melkwier. Hier is ook een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Ook hier heeft Wiepke mooie verhalen en zo leren we veel van dit stuk Friesland. 

Daarna rijden we door naar voor mij 1 van de mooiste steden van Friesland: Hindeloopen. Met al zijn historie, schilderkunst en mooi uiterlijk van de gebouwen geniet ik hier weer volop, vooral nu het zonnetje schijnt. Ideaal zo’n privé chauffeur mee en het leuke is? Je kunt Wiepke + eend ook zelf boeken! Wil je de route liever via het water doen? Ook dat kan, want Wiepke verhuurt ook zijn praam en met hem erbij als schipper!

In Hindeloopen heb je het peilschaalhuisje, wat aan het water van het IJsselmeer staat. Zo met de zon is het een prachtig gezicht. Het is dan wel een replica op de oorspronkelijke plek, maar zeker zo mooi. Vroeger werden in dit huisje de waterstanden opgemeten van de Zuiderzee (wat nu het IJsselmeer is). 

Wat ook erg leuk is om te doen, is een stadswandeling door deze historische stad, een leuke aanrader voor als je hier wat langer wilt blijven!

Na ons gezellige avontuur met Wiepke stappen we weer in onze eigen auto en vervolgen we de route naar Workum. Hier is ook ons eindpunt van deze zonnige dag. We struinen nog wat door de straten van Workum, eten wat en zo gaat de zon ook alweer langzaam onder. Workum is ook het plekje waar we vannacht slapen, in de grote boerderij midden in de stad: “Aldehoeve”. Een bijzonder plek, de boerderij staat er al sinds 1860 en daaromheen zijn later woningen gebouwd. De boerderij heeft in de oude koeienstallen van vroeger 3 grote appartementen die je kunt huren. Een ideale plek en op loopafstand van het centrum van Workum. In de avond settel ik me lekker op de bank en heb ik zin in morgen, mijn laatste dag in de tour!