Aan het waterWaterwerken autoroute dag 1

Waterwerken autoroute dag 1

Ik mag weer op pad! Dit keer ga ik op pad door Zuidwest Friesland om de autoroute “Waterwerken” van 183 kilometer te rijden. Friesland staat bekend om haar water, we hebben er veel van en het maakt onze provincie ook zo uniek. Maar al dat water heeft ook werk nodig, in de waterwerken en -wegen die wij op vele manieren gecreëerd hebben. Soms is het samenwerken met het water en soms moeten we de strijd ermee aan gaan. Een bijzondere ontdekkingstocht voor mij want er zijn veel onontdekte plekjes bij, ik ben dan ook heel benieuwd wat deze route mij brengt. In totaal zijn het 11 van de 13 watericonen die wij gaan beleven deze dagen. 

De route zelf ook rijden? Je vindt hem hier! https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/alle-routes/4231140604/waterwerken

Dag 1

Helaas is het een grijze en koude dag in februari, maar dat mag de pret niet drukken want ik mag (eindelijk!) naar het Woudagemaal in Lemmer. Dit plekje stond al langer op mijn to-do lijstje, maar het was er nog nooit van gekomen om hierheen te gaan. De route start voor ons daar en het is deze ochtend ook nog eens tijd voor stoom! 

Het grootste nog werkende stoomgemaal van ons land staat dus hier, in Lemmer. Wanneer het gemaal opstart brengt het magisch stoom naar buiten wat voor prachtige beelden zorgt. Echt uniek om dit mee te maken! Nadat het gemaal opgestart en in werking is kun je er naar binnen voor een rondleiding. Henk is onze gids en vertelt vol liefde en passie over dit gemaal, de geschiedenis en over zijn leven als techneut. Prachtig hoe zo’n plek merendeels gerund wordt door vrijwilligers die dit mogelijk maken. Het Woudagemaal is al zo’n 100 jaar oud en intussen op de Wereld erfgoedlijst van Unesco gezet en ik snap helemaal waarom. Water is onze grote vijand, dat leerden wij vroeger op school al en hier zie je nog maar eens goed hoe sterk dat water is. Tijdens de rondleiding wordt ons van alles verteld over de werking van de machines, wat voor functies het heeft en intussen kijken wij onze ogen uit. Samen met vriendin Wendy ben ik vandaag op pad en ook zij geniet van dit waterwerk wat onze provincie rijk is.

Na de rondleiding krijgen we nog een film te zien en drinken we koffie in het bezoekerscentrum en dan zit ons bezoek bij het dit eerste indrukwekkende waterwerk erop. Het is tijd om te lunchen en we gaan dat doen bij  Beachclub Lemmer, pal aan het IJsselmaar. Voor mij een bekend plekje, maar altijd weer fijn om daar te zijn. In de winter totaal anders dan op een zomerse dag, maar het blijft een magische plek zo aan het IJsselmeer. We eten en kletsen en de tijd vliegt voorbij, we moeten weer door!

We starten vanuit daar de autoroute richting Echten langs het Tjeukermeer (Tsjûkemar op z’n Fries). In Echten, bij het oude gemaal, vinden we het tweede waterwerk op de route. Ook vind je hier het beeld van de 2 zusjes Tsjûke en Marchje, waarbij een tragisch verhaal verteld wordt. Wat het verhaal precies is, is leuk om te lezen als je daar zelf bent. De naam van Tsjûke heeft wel voor altijd een plek gekregen, want ze is vernoemd naar het meer! Het plekje zelf waar het beeld staat is erg mooi, idyllisch met dat oude gemaal erbij. Voor mij zou het zo een plekje zijn waar ik wel zou willen wonen! 

Een klein stukje verderop stoppen we net buiten het dorpje Rottum bij de grootste zwerfkei van Friesland, de derde stop op de route. Deze zwerfkei is tijdens de Saale-ijstijd 200.000 jaar geleden meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden. Zo toeren door het mooie Friesland is altijd een feestje, ook al blijft deze dag wat grijs en grauw, wij genieten nu al van deze tour!

Voor ons is dag 1 nu klaar, we hebben veel gezien en gaan eerst settelen bij onze b&b in Scharsterbrug. Op een mooie plek net buiten het dorp vind je daar b&b De scharren, net verbouwd en alles helemaal nieuw en netjes. Romke en Tjitske wonen hier en verhuren 3 kamers met ontbijt op dit mooie plekje midden in De Scharren wat ook de naam van het gebied is. 

We worden heel hartelijk ontvangen, drinken wat koffie en eten versgebakken omgekeerde (!)  appeltaart en gaan daarna ons opfrissen in onze kamer. Want we gaan nog 1 ding doen vanavond en dat is heerlijk uit eten in Langweer!

Bij Brasserie Anders zitten we fijn en op een mooie plek in het restaurant aan een tafeltje. We mogen daar heerlijk dineren en genieten van de gezellige sfeer en kletsen gezellig bij. Een mooie afsluiter van deze eerste dag van onze autoroute. Wat hebben we al veel gezien en gedaan en wat weten we al zoveel meer over deze waterwerken in onze provincie!

Ook hier bij Brasserie Anders vliegt de tijd voorbij en een paar uur later is het tijd voor ons om weer terug te gaan naar de b&b om nog even te relaxen en dan lekker te gaan slapen. Tot morgen!

Deze waterwerken autotour bestaat uit 4 dagen, dit was dag 1 en in een volgende blog kun je onze belevenissen van dag 2 lezen! 🙂