Friesland24 uur in Balk

24 uur in Balk

Na mijn 24-uren-avonturen in Heeg en Joure mocht ik nu 24 uur beleven in het dorp Balk! Voor mij een heel onbekend dorp dus ik vond dat ik een goede gids mee moest nemen hierheen. Dat kon er maar eentje zijn, namelijk mijn vriendin Vera, want zij is geboren en getogen in dit boterdorp!

De 24 uur beginnen bij Willem de IJskoning. We beginnen niet met ijs, maar met een lekkere pannenkoek als lunch. Naast dat Willem dus veel ijs verkoopt in de zomermaanden kun je er ook leuk zitten om te lunchen. Een plek midden in het dorp waar je zomers ook heerlijk op het terras kunt genieten. Als voorafje krijgen we wel een lief mini-ijsje, yum! Vera en ik kletsen wat bij en beginnen zo onze tour goed.

Ik ben nieuwsgierig naar Balk en hoor de verhalen erover met veel plezier aan van Vera. Balk staat bekend om de Luts (van de Elfstedentocht / route), het riviertje wat midden door het dorp loopt. Het dorp is een levendige watersportplek met gezellige terrasjes, leuke winkeltjes en veel toerisme. Vanuit Balk kun je zo richting het Slotermeer of de Fluessen voor een zeiltochtje, zwemmen of suppen.

Na deze korte introductie rijden we eerst naar onze b&b voor de komende nacht. Net buiten het dorp vind je daar de Houtdijk. Een prachtige b&b op een mooie plek (met een hele grote tuin) waar je optimaal kunt genieten van de luxe en gastvrijheid van Harm en Martine. Wat een warmte straalt dit plekje uit zeg! We wanen ons in een hele andere wereld, want je kunt hier zelfs genieten van een sauna en jacuzzi in de tuin, maar daarover later meer 🙂 We installeren ons in onze kamer en vertrekken daarna eerst weer door naar andere mooie plekjes in de omgeving van Balk.

Zo rijden we dwars door de prachtige bossen net buiten het dorp. Wat is dit toch een mooi stukje Friesland! Balk heeft dus veel te bieden; zowel water als bos. Wat zal het hier ook heerlijk fietsen en wandelen zijn!

Na deze ontdekkingen stoppen we in Oudemirdum bij het bezoekerscentrum Mar & Klif. Hier kun je een ontdekkingsreis ondergaan naar de geschiedenis van Zuidwest Fryslân. Je kunt er alles lezen en leren over de dieren, de sporen van de IJstijd en de geschiedenis van de Zuiderzee. Zo leer ik in 1 klap heel veel over dit gebied. Ook voor kinderen is dit bezoekerscentrum erg leuk, er zijn allerlei leuke dingen om te beleven en te ontdekken.

In het pand ernaast ploffen we neer op het terras voor een bakje koffie en taart. De Nostalgie is een gezellig bruin cafe waar je ook heerlijk kunt dineren in de avond. Net overgenomen door jonge enthousiaste ondernemers en het leuke is en wat mij opvalt hier, in dit kleine dorp is er veel levendigheid met leuke restaurantjes. Wat is dit toch een mooie ontdekking, ik hou ervan. We genieten van het zonnetje dat af en toe tevoorschijn komt en worden verwend met al het lekkers.

De laatste omgeving-stop van vandaag is bij het Mirnser Klif. Dit gedeelte van Friesland staat, naast al het water en bossen, ook bekend om de kliffen, 3 stuks in totaal en wij bezoeken er nu eentje. Een mooie wandeling maken we hier en genieten van het uitzicht over het IJsselmeer. Ben je liever (of ook) aan het wandelen in het bos? Het Rijsterbos zit hier om de hoek en Gaasterland is ook zeker de moeite waard om te ontdekken. Ik merk nu al, 24 uur is gewoon veel te weinig om hier alles te bekijken en te doen. Ik vind het nu al jammer dat ik er maar zo kort ben 😉 Oh en nu moet ik niet nog het mooie plekje Wyldemerk vergeten! De Wyldemerk is een natuurgebied met een idyllisch meertje. Het staat in verbinding met het Slotermeer en de Fluessen en ook de Elfstedenroute loopt hier langs. De Wyldemerk is ontstaan door een zandafgraving en is prachtig om te bezoeken!

De dag sluiten we af met een diner bij Restaurant Teernstra in het centrum van Balk. Zoals heel veel plekjes in Balk, heeft ook dit een rijke historie. Het verhaal kun je lezen in het menu van het restaurant. Ook hier weer kunnen we genieten op het terras aan de Luts, de zon zakt langzaam onder en in de verte horen we onweer. Het hoofdgerecht nuttigen we dan ook maar even veilig binnen in het knusse restaurant.

Wat een mooie dag was dit, veel gezien en gedaan en veel ontdekt in Balk en omgeving. Zin in morgen om nog meer te ontdekken, maar we sluiten de dag eerst af met een plons in de jacuzzi. Verscholen in het groen van de tuin van onze b&b relaxen en ontspannen we heerlijk in het warme water. Welterusten!

De volgende ochtend worden we dik verwend met een heerlijk ontbijt. Verse producten en echt hele lekker smaken. Zo wil ik elke dag wel wakker worden! We hebben trouwens ook heel fijn geslapen en worden uitgerust wakker. Jammergenoeg moeten we onze b&b na het ontbijt al achter ons laten om door te gaan op onze tour in Balk. Er staan nog leuke dingen op het programma, dus hup, in de benen!

Als je in Balk bent is het leuk om de audiotour te gaan doen. Je installeert de app op je telefoon en vindt daar de route door Balk. Je kunt hem dus zelfstandig lopen. De start en het eindpunt is bij het Bûterhûs, wat Fries is voor Boterhuis. De boterhandel is altijd erg belangrijk geweest in Balk en tijdens deze tour hoor je alle verhalen hierover. De tocht is niet eens zo heel lang, maar erg interessant en leuk om te doen! Wanneer we eindigen met de tour doen we bij het Bûterhûs een bakje koffie en krijgen we wat lekkers. Heel vervelend al dat lekkere eten deze dagen 😉

En dan is deze ochtend alweer bijna voorbij en zitten de 24 uur er ook weer bijna op. Als laatste rijden we nog naar Badmeester Keimpe, het paviljoen in Balk dat gelegen is aan het Slotermeer. Vanuit het restaurant kijken we op het water uit en kunnen we de zeilwedstrijd die op dat moment bezig is, een beetje in de gaten houden 🙂 Naast het leuke paviljoen hier, kun je hier ook genieten op het strandje, zwemmen of suppen op het Slotermeer!


Vera en ik genieten van onze lunch, maar vinden het ook erg jammer dat het erop zit. Want wat was het gezellig en wat was het leuk. Vera die thuiskwam in Balk, allemaal bekenden trof en ik die zich mee liet voeren in dit ontzettend leuke dorp en omgeving. Een betere gids had ik me niet kunnen wensen!

Wil je ook mijn avontuur in Heeg en Joure lezen?
Lees ze hier:
https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/blogs/24-uur-in-joure
https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/blogs/24-uur-in-heeg