TerschellingWadden Winter Wandeling: Terschelling

Wadden Winter Wandeling: Terschelling

De derde alweer op rij. Ik begon op Texel, daarna Vlieland en nu pak ik de boot naar Terschelling. Ik neem je deze winter mee naar de Waddeneilanden waar ik op een duurzame manier ga reizen en een mooie winter wandeling ga maken. Want de Waddeneilanden zijn niet alleen in de zomer mooi, maar ook zeker in de winter en dat wil ik je graag laten zien.

Terschelling is voor mij thuiskomen. Wanneer je de boot afstapt en het dorp West in komt is het gewoonweg genieten. Wanneer ik deze keer vroeg in de ochtend aan kom, loop ik eerst naar de VVV. Daar krijg ik mijn wandelroute en haal ik ook een fiets op (altijd handig!).

M’n tas breng ik bij het hotel en daarna ga ik gelijk starten met m’n wandeling want het is een lange dit keer, namelijk meer dan 20 kilometer. 

Het is een beetje een grijze ochtend, maar dat mag de pret niet drukken. De wandeling start vanaf de VVV en vanaf daar loop ik langs de haven, langs het wad richting de waddendijk. Het is eb en de vogels zijn lekker aan het rusten bij de Waddenzee. Ook is het rustig op het eiland, wat ik zelf heel lekker vind overigens, en dat maakt deze wandelingen ook heel bijzonder. Je voelt je helemaal alleen in deze mooie wereld. Onderweg kom ik langs mooie plekken, zoals de “Beelden uit de zee” en loop ik daarna een heel stuk over de dijk richting het oosten van het eiland. 

Bij Kinnum steek ik de dijk over en ga ik daar de polder in. Aangekomen bij het Stryper Kerkhof stop ik even en lees het indrukwekkende verhaal hiervan. Zo vaak op het eiland geweest, maar hier nog nooit. Vanaf het kerkhof loop ik door het mooie dorp Midsland heen. Wil je onderweg een bakje koffie drinken of wat eten, dan is dit een mooie stop daarvoor. Ook winkelen kan hier goed, dit dorp leeft! Al is dat in de winter natuurlijk iets minder, het blijft een fijne plek 🙂

Terschelling is een verrassend eiland qua natuur en omgeving. Zo heb ik nu al zee, polder en mooie dorpjes gehad en loop ik vanaf Midsland richting de duinen. Hier vind je een weelde aan mooie vergezichten en als je mazzel hebt tref je ook de prachtige paarden daar. Loop je deze wandeling in augustus? Dan kan het zijn dat het hier mooi paars kleurt door de heide! 

Vanaf de duinen kom ik bij het strand, ook altijd mooi! Ik klim de duinen in, drink even wat en ga daarna verder langs het strand richting West aan Zee. Het is hoog water aan het worden en het strand is goed nat. Ook hier weer waan ik me helemaal in m’n eentje op het eiland, dit is toch genieten? 

Bij West aan Zee klim ik weer omhoog en ga via de paden het bos in. Ja! Hier op Terschelling vind je ook bossen en zo heb je weer een hele andere omgeving, bijzonder hoor. In de bossen van Terschelling is Staatsbosbeheer momenteel bezig met het project “Waterpracht”. De duinen van Terschelling zijn op veel plekken doorsneden door sloten. Deze zijn aangelegd aan het begin van de vorige eeuw om de duinen geschikt te maken voor landbouw, ontwatering was daarvoor noodzakelijk. Tegenwoordig zorgen deze sloten voor de snelle afvoer van veel grond- en regenwater, daardoor zijn de duinen een stuk droger dan dat ze van nature zouden zijn. Staatsbosbeheer wil met het Waterpracht project een deel van deze sloten ondieper maken. Hierdoor stijgen de waterstanden in de duinen en worden deze weerbaarder voor droge periodes. Ook kunnen plant- en diersoorten terugkeren die van natte duinvalleien afhankelijk zijn.

Een mooi gezicht als je hier wandelt en ook nog eens heel fotogeniek 🙂

Wanneer ik de bossen uitloop loop ik zo via het groene strand het dorp West weer in. Ook hier bij West vind je nog een stuk wat te maken heeft met het project Waterpracht. 

Ik klim natuurlijk nog even Seinpaalduin op (mijn favoriete plek hier in West Terschelling) en ga dan gauw opwarmen en m’n maag vullen bij Pura Vida midden in het dorp. Een plek waar je onwijs lekker kunt eten. Ik klets bij met een vriendin en zo zit de dag er alweer op!

Na het eten ga ik naar m’n hotel, ik slaap hier bij hotel NAP wat je aan de voet van de Brandaris vindt. Een mooie kamer met uitzicht over de de Boomstraat is een fijne plek om te vertoeven. Het hotel is knus en gezellig en heeft voor mij de perfecte plek zo midden in het dorp. 

De volgende ochtend word ik uitgerust wakker en schuif ik na een heerlijke douche aan bij het ontbijtbuffet. Ik blijf nog een dagje op het eiland en ga heerlijk relaxen vandaag. De dag begint mistig maar toch ga ik na het ontbijt al lekker even wandelen door het dorp en de duinen die grenzen aan West Terschelling. Wat voor weer het ook is; ik vind het altijd magisch hier. 

De rest van de dag lees ik een boek, doe ik wat werk en fiets ik nog even een stukje over het eiland. In de avond mag ik nog heel even genieten van het fijne Terschelling en ga ik dineren bij Zeezicht. De naam zegt het a; hier heb je uitzicht over zee. Voor mij is dit restaurant altijd een fijne plek om te eten, te borrelen en lekker van hun taart te genieten. Dit is een fijne afsluiter van mijn 2 dagen op dit fijne eiland. Tot gauw Terschelling!

In samenwerking met Visit Wadden en VVV Terschelling.

Lees hier de blogs over de Wadden Winter Wandelingen op Vlieland en Texel: https://www.ontdekjeplekjenl.nl/personal-blog/right-sidebar/