VlielandWadden Winter Wandeling: Vlieland

Wadden Winter Wandeling: Vlieland

Hoe vaak je ook op het waddeneiland Vlieland komt; naar mijn idee verveelt het hier nooit. Het eiland ken ik inmiddels vrij goed, maar nog steeds verbaas ik me hier over de natuur, het licht, de gezelligheid maar ook de rust. En zo in de winter is het hier helemaal lekker rustig, ik hou ervan en ben dan ook graag buiten het zomerseizoen op Vlieland. Je waait uit, je ruikt de zeelucht en komt helemaal tot rust. Ik neem je mee op pad tijdens deze Wadden Winter Wandeling en laat zien hoe mooi ook dan Vlie is!

Samen met mijn 2 jongens ga ik naar het eiland, onze tocht is in de avond en we komen dan ook in het donker aan. Zelfs dan is de VVV nog open, ik haal alle info voor de wandeling en we kunnen ook nog onze fiets ophalen bij Jan van Vlieland. Ons hotel, Westcord Seeduyn, ligt aan het strand bij de Noordzee en dat is op nog geen 10 minuten afstand van de boot. Eenmaal aangekomen worden we hartelijk ontvangen en gaan we naar onze kamer. Met 2 puberende jongens is de ruimte die we hier hebben heerlijk en we settelen ons en gaan daarna lekker slapen. 

De volgende ochtend worden we wakker met uitzicht over de duinen en de mooie vakantiehuizen van Vlieland op Duinkersoord. Het zonnetje breekt een klein beetje door en we gaan eerst opstarten met een stevig ontbijt hier in het hotel. Want er staat ons een wandeling van 9 km te wachten dus een gevulde buik is welkom. Het gehele restaurant is vorig jaar vernieuwd en het ziet er super uit en het ontbijt is uitgebreid. 

Nadat de buiken gevuld zijn gaan we op pad. We gaan de wandeling ‘De punt om’ doen en alhoewel dit 1 van mijn favoriete wandelingen is op Vlieland verveelt ook dit nooit. Wij starten de wandeling bij het hotel en lopen vanaf daar het strand op richting ‘De punt’. De zee en het strand zijn voor mij echte rustplekken en daar voel ik me altijd helemaal thuis. Her en der op het strand vind je ook diverse strekdammen, deze zijn gemaakt om Vlieland te beschermen tegen het water en zorgen ervoor dat de duinenrij minder snel afslaat. 

Naarmate je de punt nadert zie je ook dat de Noordzee overgaat in de Waddenzee, ze kruisen hier elkaar en die kruising heet in het Vlielands de Noordestoek. In de verte zien we Terschelling liggen en komt de boot van Vlieland hier ons ook nog voorbij varen. 

Het stuk langs de Waddenzee merken we dat het alweer laag water aan het worden is en de strekdammen worden hier steeds meer zichtbaar. Eenmaal aangekomen bij de haven merk je weer dat het winter op het eiland is, want het is stil hier. We lopen langs de waddendijk richting het dorp en ook hier is het weer op en top genieten. 

Aangekomen in het dorp pakken we een fijne lunch bij Gestrand. Deze plek heeft uitzicht over de Waddenzee en is ontzettend mooi ingericht. Ook het eten is heerlijk en we hebben dit wel verdient vinden we! Na de lunch is het tijd om verder te lopen door het dorp en via de badweg weer terug naar het hotel. 

De eerste weg naar het strand was een zandpad wat richting het baken op de Kaap liep. Later werd er een weg richting de zee en het strand gemaakt, daar komt dus ook de naam ‘Badweg’ vandaan. 

Deze wandeling is in elk seizoen mooi, maar zo in de winter ook wel weer heel bijzonder. Als je geluk hebt tref je zelfs zeehonden op het strand! Let wel; blijf afstand houden van deze dieren!

9 Kilometer in de benen en nu even heerlijk relaxen in het hotel Westcord Seeduyn. Deze dag sluiten we af met een heerlijk diner in het hotel, ideaal vanuit je hotelkamer naar het restaurant lopen en zo kruipend weer terug 😉 Ook hier is het eten weer heerlijk en kunnen we optimaal genieten van het eilandleven hier. 

De volgende ochtend worden we met mist en regen wakker, ook dat kan op Vlieland, maar als je in hotel Seeduyn verblijft is dat helemaal niet erg. Hier is namelijk van alles te doen en na het ontbijt duiken wij lekker het zwembad in.

Daarna stap ik toch op de fiets richting de Rode Kabouter, zoals ze hier de vuurtoren ook wel noemen. Ik wil nog wat mooie foto’s maken en fiets die kant op. Vanaf onderaan de duin ga ik wandelen en maak ik een mooie ronde langs de vuurtoren. Het regent nog wel een beetje en met de mist heb ik niet heel veel uitzicht, maar eigenlijk maakt het dit wel extra mooi. Zo in de winter, met de mist, je komt bijna niemand tegen, genieten dus. Wanneer ik terugloop naar beneden trekt de mist een beetje weg en wordt het steeds helderder. 

In de middag fietsen we richting het dorp, gaan nog ergens wat drinken en wandelen door de mooie straatjes. Vlieland geeft mij een thuisgevoel en wanneer ik hier ook ben, elke keer is het weer mooi en fijn. De herinneringen die je hier maakt, het is gewoon altijd genieten. 

Bedankt Visit Wadden en VVV Vlieland voor deze mooie dagen! Lees hier alles over de Wadden Winter Wandeling die ik op Texel maakte: https://www.ontdekjeplekjenl.nl/texel/wadden-winter-wandeling-texel/

Met dank aan:

Hotel: Westcord Seeduyn

Lunch: Gestrand

Diner: Brasserie Seeduyn

Fietsen: Jan van Vlieland

Boot: Rederij Doeksen