TexelWadden Winter Wandeling: Texel

Wadden Winter Wandeling: Texel

Dat de Waddeneilanden in de zomer fijn zijn om te bezoeken weten we allemaal wel denk ik, maar zou jij ook in de winter een vakantie daarheen boeken? Ik laat je door middel van de Wadden Winter Wandelingen ervaren hoe mooi, uniek en fijn de waddeneilanden in de winter zijn, want ja, dat zijn ze! Naast de mooie wandelingen die ik op elk eiland ga maken neem ik jullie ook mee op ontdekking in het duurzaam reizen, overnachten en eten & drinken. Texel is de eerste, geniet je mee?

Het is eind januari, een tijd waarin het ijzig koud kan zijn, maar ook regenachtig herfstig. Wanneer ik ’s ochtends vroeg aankom in Den Helder om de boot naar Texel te pakken gaat het zonnetje schijnen; dat is een mooie start van mijn trip! De bootreis naar Texel is maar 15 minuten maar gelijk krijg ik het eilandgevoel en kan het genieten beginnen. Ik laat de auto achter op de wal en ga op het eiland verder per voet, fiets en met de Texelhopper.

Vanaf de boot pak ik deze bus richting mijn hotel; Prins Hendrik. Een mooi ruim en mooi ingericht hotel aan de rand van het wad, waar je in alle rust kunt opladen. Ik mag in een geweldige suite logeren en weet nu al dat ik hier helemaal op kan laden, maar voordat het zover is ga ik eerst lekker naar buiten, want de zon schijnt nog steeds en dit is een perfecte dag om lekker te gaan wandelen.

Ik ga de wandeling “Rondom de kop van Texel” maken die 12 km lang is. Het startpunt is bij het gemaal Eijerland in De Cocksdorp. Vanaf het hotel stap ik op de fiets, die je daar kunt huren, en fiets via de waddendijk naar het startpunt van mijn route. Dit is geen straf! Eenmaal aangekomen bij de start zet ik mijn fiets neer en ga te voet verder. De route begint wandelend ook langs de waddenzee en zo leer je Texel toch weer op een hele andere manier kennen. Nog nooit heb ik echt bewust zo’n wandeling op Texel gemaakt dus extra leuk om dat nu wel te doen. In de verte zie ik de vuurtoren al boven de duinen uitsteken en ik weet dat ik die kant op moet.

Maar net voordat ik bij de vuurtoren aankom stop ik bij strandpaviljoen Kaap Noord, want het is lunchtijd en ik heb wel zin in wat eten. Het is er gezellig druk en ik plof bij de houtkachel neer. Ook hier zijn ze goed bezig qua duurzaamheid in verschillende streekproducten, maar ook in bijvoorbeeld zonnepanelen. Het is heerlijk vertoeven hier en ook het eten smaakt goed. In de zomer kun je hier natuurlijk lekker op het terras genieten, maar ook op zo’n winterse dag krijg je hier goed het eilandgevoel met het uitzicht op het strand en de zee.

M’n buik is vol dus mijn route kan vervolgd worden. De vuurtoren komt steeds dichterbij en omdat dit rode baken op de noordelijke punt van het eiland staat is de wandelroute dan ook voornamelijk hieromheen, om de kop van Texel dus. Wil je tijdens je route omhoog op de vuurtoren? Dat kan, want je kunt de 118 treden beklimmen en genieten van het adembenemende uitzicht hier (check wel even de openingstijden van te voren).

Ik wandel rustig verder, want na het strand volgt een mooi stuk duinen. Weer heel anders en wat kan een eiland dan veel verschillende gezichten hebben. Let wel; als je in de winter gaat wandelen kan het overal wat natter zijn dus hou daar rekening mee in je schoeisel. De duinen geven zulke mooie kleuren met het zonnetje erbij, wat een genot zo!

Na deze Eijerlandse duinen krijg je tijdens de route ook nog een stuk bos; het Krimbos. Het Krimbos is een divers natuurgebied metafwisselend loof- en naaldbomen en sloten met water uit de duinen. In de jaren‘80 is het Krimbos aangelegd en daarmee het jongste natuurgebied van Texel. Overal op de route zie ik vele vogels, konijnen en hoor ik de wind lekker suizen. Overal dat eilandgevoel waar ik zo van hou!

De route eindigt weer in het dorp De Cocksdorp waar mijn fiets ook staat. De 12 kilometer vlogen om en ik vind het jammer dat ik alweer terug ben. Het is echt een aanrader om op deze manier Texel te ontdekken.

Ik fiets terug naar het hotel en dan gaat de zon ook alweer bijna onder. Ik heb wel een heerlijk bad verdient na deze kilometers!

De volgende ochtend loop ik vanuit het hotel in een paar minuten de dijk op en pak ik de zonsopkomst even mee, want ik vind deze in de winter eigenlijk het mooiste. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar wat blijft dit toch magisch…! In alle stilte, in alle rust sta ik daar te genieten van dit mooie moment. En dat is ook 1 van de voordelen in de winter hierheen te komen; het is rustiger waardoor je alles nog veel meer in je op kunt nemen en nog beter kunt genieten van deze mooie plek.

De hele dag blijf ik nog lekker op het eiland, fiets ik wat rond, geniet ik van een boek in het hotel en mag ik ook nog genieten van een diner bij restaurant Floris die bij het hotel in zit. Ze hebben net verbouwd en de sfeer is echt fantastisch daar en het eten heerlijk dus wat wil je nog meer?

Bedankt Visit Wadden en VVV Texel voor deze mooie dagen!

De wandeling kun je hier terug vinden: https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/sportief/wandelen/wandelroutes/wandelroute-rondom-de-kop-van-texel/

  • Niet geschikt voor kinderwagens
  • Hond aangelijnd toegestaan
  • Alleen toegankelijk in de periode 1 september – 1 maart
  • Laarzen kunnen nodig zijn