De Deelen

De Deelen

Vlonderpaden & water

Ik wist niet van dit plekje af en wat een grote verrassing was dit! Natuurgebied De Deelen, vlakbij Heerenveen is een waar pareltje. Wandel over houten vlonders, dwars door het moeras en over legakkers en schraallanden in De Deelen. Een gebied ontstaan door veenwinning voor de productie van turf in landschap met een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden.

Ik liep de rode route van ongeveer 3,5 kilometer en heb echt m’n ogen uitgekeken. Wat een prachtig gebied en dat ik gek ben op vlonders; ja!

  • honden mogen helaas niet mee op deze route
  • Parkeren kan aan de Hooivaartsweg in Tjalleberd.

De Deelen

Een betoverend natuurgebied in het noorden van Nederland, waar de natuur haar ware pracht laat zien. Als een van de meest fascinerende wetlands van Friesland biedt De Deelen een unieke ervaring voor natuurliefhebbers, vogelspotters en rustzoekers.

Ontdek de verborgen schatten terwijl je wandelt over kronkelende paden tussen rietvelden, veengebieden en open water. Hier vind je een overvloed aan flora en fauna, van zeldzame vogels tot kleurrijke bloemen en bijzondere planten. Het gebied is een paradijs voor vogelliefhebbers, met soorten als de grutto, de zilverreiger en de blauwe kiekendief die hier regelmatig worden gespot.

Vroeger

Naast de natuurlijke pracht biedt De Deelen ook historische en culturele hoogtepunten. Verken de oude petgaten, overblijfselen van de turfwinning die ooit bloeide in deze regio. Bewonder de karakteristieke windmolens die nog steeds de horizon sieren, herinneringen aan een tijdperk van ambacht en arbeid.

Rust

Voor wie op zoek is naar rust en stilte is dit de ideale bestemming. Laat je meevoeren door het rustgevende geluid van riet dat zachtjes ritselt in de wind, terwijl je geniet van de serene schoonheid van het landschap. Met diverse wandel- en fietsroutes is er altijd wel een nieuw stukje te ontdekken.

Klaar om De Deelen te verkennen? Plan je bezoek en dompel jezelf onder in de natuurlijke pracht van dit bijzondere gebied. Of je nu komt voor een ontspannen wandeling, een vogelspotavontuur of gewoon om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Kom en ontdek de magie van dit unieke stukje Friesland!

 

 

De meest noordelijke provincie van Nederland ontdekken...!

38 destinations Read More