Leekstermeer

In de zomer waren wij op vakantie bij het Leekstermeer in Drenthe. Een aantal dagen genoten we daar van de omgeving. Ik had mijn eigen sup mee en vond een heel mooi water (net naast het meer) wat me op de mooiste plekjes bracht om te suppen. Smalle doorgangen af en toe, maar zo leuk om te doen! De tocht die ik maakte was ongeveer 5 km met echt alle rust om je heen, zo mooi!

Naast suppen of kanoën kun je in het meer zelf ook heerlijk zwemmen of bootje varen. Voor als je in de buurt woont is het echt heerlijk om er een dagje heen te gaan! Ben je in de buurt op vakantie? Zeker een aanrader voor een dagje water.

 

“Het Leekstermeer, vroeger ook Zulthermeer, is het grootste meer van Drenthe.

Het Leekstermeer is gelegen in de gemeente Noordenveld en maakt deel uit van het grotere Leekstermeergebied. Voor de (Groningse) gemeentelijke herindeling van 1990 liep de provinciegrens door het noorden van het meer, daarna is deze op de noordelijke oever komen te liggen. Het meer is genoemd naar Leek.

Het meer wordt ook wel het Zulthermeer of Zulthe genoemd, naar de streek tussen Nietap en Roden. Het noordoostelijke gedeelte wordt ook wel Rietboor genoemd.

De oorsprong van het meer is niet precies bekend, maar vermoedelijk is het pas na 1000 n.Chr. ontstaan.[1][2] Waarschijnlijk als gevolg van maaivelddaling door drainage van het veen, wellicht in combinatie met toenemende waterbelasting vanuit de omgeving en moeilijkheden met afvoer via de Noord-Groningse zijlen (spilsluizen). Het meer is inmiddels 335 hectare groot en is tussen de 1 en 1,5 meter diep met plaatselijke uitschieters naar ca. 2,20 meter.

De westelijke zijde, waar de meeste waterrecreatie plaatsvindt (hier is camping Cnossen gelegen), heeft een drassige bodem van veengrond. De oostelijke helft van het meer heeft een hardere bodem van zand en is daardoor meer geschikt om prettig te windsurfen.”

Ontdekken op (recre)actief niveau

10 destinations Read More