Aan het waterOpfriesen, oftewel: op-fries-en

Opfriesen, oftewel: op-fries-en

Als ik aan de winter denk denk ik aan kou, wind, ijs en sneeuw… Ik denk dan niet aan buiten zwemmen of suppen. Maar het kan wel! Die ervaring mocht ik meemaken tijdens de Opfries Retraite van Visit Friesland. Opfriesen is het mooie woord voor opladen in Friesland, ik vind dat eigenlijk wel hoog nodig in deze lange koude wintermaanden. Een ochtend vol toffe workshops staan me op te wachten.

Vroeg

M’n wekker gaat om half 7, dat is best vroeg voor een zondagochtend, maar ik heb er zin in! We worden om 8 uur verwacht bij camping Bergumermeer, voor mij een hele bekende plek. We wonen in het dorp verderop en hier kwam ik vroeger als kind altijd te zwemmen, nu fietsen m’n jongens in de zomer hierheen om te genieten. De retraite vindt plaats aan en op het strand. Wanneer we aankomen is nog donker, het haardvuur op het terras brandt al lekker en de koffie en thee staat klaar. Alle deelnemers druppelen langzaam binnen en je kunt merken dat iedereen er zin in heeft, maar je voelt ook wat spanning.

Wakker worden

Want deze ochtend staat ons het volgende te wachten: suppen met zonsopkomst, een toffe bootcamp op het strand en we gaan dippen in het koude water van het Bergumermeer… Vooral dat laatste onderdeel brengt bij iedereen wat kriebels naar boven, “kan ik dat wel?” en “durf ik het wel?” Het is natuurlijk niet niks om met een temperatuur van 2 graden dat ijskoude water in te stappen! Opfriesen is dus best wel spannend 😉

Dippen?

Mijn ochtend begint met dat spannende onderdeel, het dippen. Hiske begeleidt ons helemaal in dat proces, want je kunt niet zomaar het water inlopen en gaan zwemmen. Hier zit een hele methode achter, voor haar is de Wim Hof methode een uitkomst. Ze vertelt ons waarom haar leven dit zo verandert heeft na een zware burn-out en ook legt ze uit waarom in koud water stappen zo goed voor je kan zijn. Ademhaling, koude training en mindset is een perfecte combinatie voor een sterk immuunsysteem.

Door verschillende oefeningen zorgt de Wim Hof Methode ervoor dat je weer in je kracht komt te staan, je balans kunt vinden en je zowel fysiek als mentaal sterker voelt dan ooit. Wij doen deze ochtend maar een klein gedeelte van deze methode, maar je kunt merken dat door de uitleg van Hiske de groep al helemaal in de goede mindset komt.

Na haar uitleg en de voorbereiding lopen we in onze badkleding en badjas naar buiten, richting het strand en het meer. Daar doen we nog wat opwarm- en ademhalingsoefeningen op het strand om onszelf op te peppen en dan lopen we in een grote rij met elkaars handen vast het water in…

Bijzonder gevoel

Wat is dit bijzonder zeg! Je voelt de vibe, je voelt de adrenaline en de hele groep doet mee. Stapje voor stapje lopen we dat koude water in. Hiske legt ondertussen goed uit dat je op je ademhaling moet blijven letten en wanneer we iets dieper komen zakken we, wanneer je dat wilt, rustig door de knieën en kun je in het water gaan zitten. Iedereen doet dit op een andere manier qua gedachten, de een heeft de ogen dicht, de ander open. Iedereen zit in zijn eigen bubbel en dat is heel bijzonder. Na een ongeveer minuut staan we weer op en zijn we allemaal enorm trots dat we het gedaan hebben en juichen we erover! We did it!

Ontspanning

Deze eerste workshop is klaar, er valt stiekem wel een kleine last van mijn schouders af 🙂 Na een korte pauze met warme chocolademelk staat de tweede workshop op ons te wachten en voor mij is dat suppen. Onder leiding van Tineke van Supskool Leeuwarden wordt ook hier een kleine uitleg gegeven. Vanwege de kou trekken we voor het suppen een wetsuit aan, mocht je er wel in vallen wordt je niet gelijk helemaal nat.

Voor mij is suppen een bekende sport, ik heb zelf een sup en trek er regelmatig op uit (in de zomer ;)) om het water op te gaan. Maar dit is wel even iets anders, in de winter, in de kou. Je kunt niet even gemakkelijk het water inlopen om op te stappen bijvoorbeeld. Maar eenmaal op de sup voelt alles weer vertrouwd en voel ik gelijk de vrijheid van op het water zijn door me heen stromen. Suppen vind ik echt fantastisch, zo hobbelend op het water, sportief bezig zijn en de frisse lucht heerlijk tot je nemen. Heerlijk!

Workout

De derde workshop komt er gelijk achteraan en eerlijk gezegd is dat wel fijn, even lekker fanatiek bootcampen op het strand om weer helemaal warm te worden. Tytsje van Bûtengewoan Fit geeft deze workshop. Toevallig, want in ons eigen dorp sport ik ook bij haar! Ik weet dus ongeveer wat me te wachten staat, maar dat maakt het niet minder leuk. Tytsje is altijd lekker fanatiek en geeft je een fijne motivatie om net dat extra stapje te zetten.

Met verschillende kracht en uithoudingsvermogen oefeningen staan we lekker 45 minuten te sporten op het strand. Het zonnetje breekt af en toe wat door en dat maakt het nog fijner om buiten te sporten. Een lekker muziekje erbij, gezellig gezelschap; heerlijk om zo het opfriesen op deze manier af te sluiten.

Na de workshops is het tijd voor een lekkere lunch met de hele groep in het restaurant. Er wordt heel wat afgekletst, iedereen deelt zijn / haar ervaringen met elkaar en het is een gezellige boel. Je kunt merken dat iedereen “opgefriest” en opgeladen is! Wat mij betreft is het doel bereikt! Een fijner begin van deze koude winterdag dag kon je mij niet geven 🙂