Westerkwartier – Zandenpad

Westerkwartier – Zandenpad

Verrassing

Deze Zandenpad wandeling was een hele grote verrassing; dus lees snel meer!

“Ontdek het verleden van de Doezumermieden- Zandenpad tijdens een wandeling die de herinnering aan turfwinning tot leven brengt. Op dit boswachterspad in Groningen voelt het soms alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Kom in de zomer en zie de groene glazenmaker rond de petgaten vliegen.”

Dit natuurgebied, op de rand van Friesland en Groningen, was mij geheel onbekend. Per toeval kwam ik erachter dat je hier diverse wandelroutes kunt doen en zo kwam ik hier terecht. Wij besloten de oranje route te wandelen (Zandenpad) van ongeveer 4 kilometer, maar je hebt ook nog de keuze uit de Paarse route (Doezumerstruun) van ongeveer 10 kilometer, of de hele korte (groen) van een kilometer.

En het was dus een complete verrassing; de avond was mooi maar ook heel dit gebied. Water, diverse dieren (waaronder meerdere reeën!), velden en heel veel bloemen. Je loopt over kleine paadjes (vrijwel allemaal onverhard) en komt over vele loopbruggetjes en door hekjes. Wat was dit een prachtige wandeling zeg!

“Wandeling door Doezumermieden en over de zandrug van de Peebos in het Westerkwartier bij Groningen. De wandelroute is een mooie combinatie van natte zandruggen, laagveen en zeeklei, langs de rivier de Lauwers. De route loopt richting de zandrug van de Peebos en deels door polder de Kaleweg.

Over wandelroute Zandenpad

Wandelroute Zandenpad loodst je langs de landschapsvormen van het Zuidelijk Westerkwartier, gevormd in de ijstijden. Door het dikke keileempakket kon het water nauwelijks de grond binnendringen. Het bleef nat, waardoor er een dik veenpakket ontstond. Door de stijging van de zeespiegel drong het zeewater steeds verder het land in. Eb en vloed waren merkbaar in de waterstanden van de geulen. Later bekend als de Lauwers, de Hunze en de Oude Riet. In de 16e eeuw begon het vergraven van hoogveen. De kwaliteit in dit gebied was matig, de turf was door de kleilaag die er boven zat zout en brandde daardoor slecht.

De natte zandgronden van dit gebied vormen de overgang naar laagveen en zeekleigebieden. De afwisseling van zandruggen (gasten) met veen of klei is kenmerkend voor dit gebied. Delen van dit gebied staan onder invloed van grondwater afkomstig van het Drents Plateau. Plaatselijk komt potklei voor. Van oorsprong lagen hier grote moerassen, die zelfs in contact stonden met de Lauwerszee en van elkaar gescheiden door lage zandruggen. Oude kreken zoals de Lauwers op de grens van Groningen en Friesland, zorgen voor natuurlijke afwatering.

Flora en Fauna

Planten die je op de route tegenkomt zijn onder andere dotterbloem, krabbenscheer, snavelzegge en waterscheerling. Met een beetje geluk spot je roerdomp, watersnip, graspieper, ree en de groene glazenmaker.

Het startpunt van de wandelroute is Theetuin Blotevoetenhof in Opende. Er is een parkeerplaats aanwezig en er staat een paneel met informatie over het gebied. Op verschillende plekken langs de route zijn zitplekken geplaatst. Honden zijn niet toegestaan. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.

Vanaf de Theetuin volg je oranje paaltjes om over het boswachterspad van 5 kilometer te wandelen. Je kunt de wandeling verkorten door af te buigen bij een van de andere wandelroutes in het Westerkwartier. Een groot deel van de route gaat over onverhard pad. De grond is nat, dus trek stevige wandelschoenen of laarzen aan.

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-zandenpad

Zan

 

Wandelen in ons mooie land, hier vind je de tips!

25 destinations Read More