Grikelân & Turkije

Grikelân & Turkije

Midden in de Trynwalden vind je de bossen van Grikelân en Turkije.

Ja, zo heet het hier echt!

“Dit is een mooi natuurgebied van totaal zo’n 16,5 hectare groot en je vindt het in de omgeving van Oentsjerk en Aldsjerk.

Natuurgebied

Je kan dit mooie natuurgebied te paard ontdekken, maar als je liever een wandeling maakt is dit ook geen probleem. De eikenhouthakbosjes hebben veel paden en passen in de sfeer van de landgoederen Staniastate en de Klinze in de Trynwâlden. De entree van Grikelân en Turkije ligt direct naast de markante woning van de voormalige tuinman,  het ‘Bosk-ein’.

“Grikelân en Turkije, vanwaar deze namen? De familie Van Sminia vond dit toepasselijke namen voor de bosjes. Zij hebben ze laten aanleggen met de opbrengst van Griekse en Turkse staatsobligaties.”

De hakhoutbosjes brachten vroeger geld op door het oogsten van hakhout wat gebruikt werd in houtkachels of in ovens van bakkerijen. De bast en de schors van de eiken waren van belang voor de leerlooierij. Elke tien tot twaalf jaar werden in mei en juni de takken gehakt. Door de sterke sapstroom in die maanden liet de bast gemakkelijker los. De bast werd van de stammen los geklopt en afgeschild. Vervolgens werd deze gedroogd in schuren of buiten in de wind. De fijngemalen bast, de zogenaamde ‘run’ was het eindproduct en werd in de leerlooierij gebruikt om het leer te verduurzamen. Met één hectare hakhout konden ongeveer veertien huiden worden gelooid.”

Grikelân en Turkije hebben twee ingangen, namelijk vanuit de Van Sminiaweg en vanuit de Boskwei. Daarnaast kun je het Mûneinsterbosk en Kaetsjemuoisbosk in vanaf de Kaetsjemuoiwei. Een mooi gebied voor zowel wandelaars als mountainbikers.

Dit natuurgebied is het hele jaar overdag vrij toegankelijk voor publiek op de wandelpaden (tevens toegankelijk voor mountainbikers m.u.v. Kaetsjemuoisbosk).

Waar moet je zijn?

Mocht je Grikelân en Turkije op eigen vervoer willen bereiken, dan heb je de mogelijkheid om op 3 verschillende parkeerplekken te parkeren.
1. De trocheed: Boskwei 27, 9067 DM Readtsjerk (zie onderstaande routebeschrijving)
2. Stania State: Brasserie Stania State, Rengersweg 98b, 9062 EJ Oentsjerk
3. Op de kruizing van de Dokter Kwijlstraweg en Earnebourren

 

Deze wandelroute is ook erg mooi in dit gebied: https://www.ontdekjeplekjenl.nl/destination-item/adel-in-trynwalden/