NoorwegenTreinreis door Noorwegen – Flåmsbana

Treinreis door Noorwegen – Flåmsbana

Al vanaf jongs af aan ben ik gek op treinen; treinen kijken maar ook reizen met de trein. Vanaf m’n 17de reis ik ook naar het buitenland per trein en nu vind ik het vooral heel leuk om bijzondere treinreizen te maken. Alweer een paar jaar terug ging ik in m’n eentje treinreizen door Noorwegen. Dat dat land m’n hart gestolen heeft was al duidelijk en nu wilde ik dit graag per trein ontdekken.

Ik had zelf een route uitgestippeld, met het vliegtuig vloog ik naar Oslo en vanuit daar ging m’n reis verder per trein. Alleen reizen vind ik soms heel fijn om te doen, de tijd aan jezelf, eigen keuzes maken en je leert er bovendien ook heel veel van. Deze reis in Noorwegen was de eerste treinreis die ik alleen maakte. Wel had ik al eerder gevlogen en ben ik met de auto in m’n eentje naar Denemarken gereden, maar dit was weer een mooie nieuwe ervaring.

Ik had mezelf een vakantie van een week gegeven (achteraf had dat natuurlijk veel langer gekund in zo’n mooi land!), maar dit was een mooi begin van nog meer ontdekken in Noorwegen. Vanuit Oslo pakte ik de trein naar naar Myrdal (dit is de lijn Oslo-Bergen). Een klein dorpje midden in de bergen. Daar was ik van plan 3 nachten te slapen in een bed & breakfast. De treinreis van Oslo naar Myrdal was al adembenemend; gelijk had ik weer dat verliefde gevoel wat ik de eerste keer ook had toen ik in Noorwegen was. Wat een prachtig land is dit! Het land is natuurlijk heel groot (ongeveer 8 keer zo groot als NL) en het Noorden moet helemaal geweldig zijn, maar ik begon in 2016 in het Zuiden (ook mooi!) en nu ben ik dus iets noordelijker. Zo hoop ik het hele land de komende jaren te ontdekken.

Ik had Myrdal niet zomaar uitgekozen om daar te overnachten. Het dorp zelf is prachtig, de omgeving ook, maar ik kwam daar voor 1 ding: De Flåm-spoorlijn. “Het is de meest bekende spoorlijn van Noorwegen: de Flåm-spoorlijn, of zoals de Noren zelf zeggen: de Flåmsbana. Jaarlijks maken 900.000 reizigers gebruik van de spoorlijn. Niet om van A naar B te reizen, maar gewoon om te genieten van het uitzicht. De spoorlijn is daarmee uitgegroeid tot één van de grootste toeristische topattracties van Noorwegen. De spoorlijn kan dan ook niet ontbreken in onze reeks mooiste treinreizen.

En dat ervaar ik precies zo. Op loopafstand van m’n b&b stap ik in deze betoverende rit. Ik ga heen en terug (dus mag de route 2 x afleggen!) want ik slaap gewoon weer in Myrdal. De trein trekt de mensenmassa’s vanwege het prachtige uitzicht. De bergrit begint in Flåm op 2 meter boven zeeniveau en klimt gedurende de rit omhoog naar 865,5 meter boven zeeniveau. Gedurende die rit heb je uitzicht op diepe ravijnen, watervallen, rivieren en steile bergen. De adembenemende rit gaat via 20 tunnels. Snel gaat de trein niet, want de reistijd varieert tussen de 50 en 60 minuten en dat voor een afstand van 20 kilometer.

Het is adembenemend… eigenlijk vangen de foto’s de beelden die je het in echt ziet niet eens, dit is iets wat je moet ervaren. Ik denk dat in alle seizoenen deze rit mooi is om te doen; ik deed hem begin maart. Helaas was bij mij de waterval bevroren; maar ook dat is een mooi gezicht.

Een paar dagen later pakte ik de trein weer vanuit Myrdal richting Bergen. Bergen is de tweede stad van Noorwegen en het is er knus en gezellig. Bergen staat ook bekend om zijn vele fjorden, een stad die de moeite waard moet zijn!

Wanneer ik aankom met de trein regent het… en daar staat Bergen helaas ook bekend om; De stad zit ingeklemd tussen zeven bergen die zorgen dat de buien nergens naartoe kunnen. Het gevolg: Bergen telt gemiddeld 230 regenachtige dagen per jaar

En dat is veel.. helaas merk ik dat ook want vanaf dat ik aankom tot dat ik wegga is het niet droog geweest. Heel erg jammer, maar voor mij zeker een reden om nog een keer terug te komen!

Vanuit Bergen vlieg ik weer naar NL en heb ik een hele mooie en bijzondere treinreis door Noorwegen mogen ervaren. Waar zou m’n volgende treinreis heen gaan?

Vind hier meer informatie over de Flåmsbana: https://www.norwaysbest.com/the-flam-railway/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *