“De Zeven”

“De Zeven”

De ‘Zeven’, zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Friese Fochteloërveen. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en ’s zomers kraanvogels vanuit deze bijzondere uitkijktoren.

Hoogtevrees

De uitkijktoren in het Fochteloërveen met zijn adembenemende uitzicht is een opvallende verschijning. De belangrijkste eis vooraf was om een toren te ontwerpen die ook gebruikt zou kunnen worden door mensen met enige hoogtevrees. De gekozen oplossing is een knik in de steile trap. Je kunt hierdoor de totale hoogte niet overzien. De 18 m hoge toren is als een gedraaide zeven en wordt ook wel de periscoop genoemd.

Eén met de achterliggende bosrand

De toren is geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Om het beeld van het uitgestrekte open veengebied niet te verstoren staat de toren in de bosrand. De toren heeft een stalen constructie die geheel bekleed is met onbehandeld larikshout, dat vergrijst in de tijd. Hierdoor wordt de toren één met de achterliggende bosrand. Het grote panoramaraam is gericht op het noorden, zodat je geen hinder hebt van tegenlicht.

Dit staat omschreven op deze website: https://www.natuurmonumenten.nl/monumenten/uitkijktoren-fochteloerveen

Ik heb genoten van dit plekje, een prachtige verschijning zo midden in het bos, heel bijzonder! De moeite waard om hem eens te beklimmen!

 

De meest noordelijke provincie van Nederland ontdekken...!

36 destinations Read More