Bûtefjild

Deze plek is niet ver van ons huis, maar kom er heel graag. Het natuurgebied is groot, maar ook niet te groot. Je kunt er wandelen, fietsen (mtb’en doe ik er ook wel), maar ook kanoën of suppen op het water.

Ik wandelde deze keer door het gebied samen met onze hond. Het was een mooie herfstdag, wat genieten zeg met al die kleuren! Ik begon mijn wandeling in Veenwouden, liep langs het spoor richting het natuurgebied. Er is veel variatie met bos, weidse vergezichten, water en de trein die af en toe voorbij komt.

In de zomer sup ik hier ook graag, er is een mooie route die je kunt volgen. In Feanwâldsterwal kun je ook kano’s en subboards huren!
Ook is dit dorpje heel idyllisch, een mini Giethoorn vind ik het altijd met dat water! Ook vind je er nog eieren langs de weg die je kunt kopen, ik hou ervan.

“Het 319 hectare grote Bûtefjild bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal wat anders te bieden hebben. Volg de door zwerfkeien gemarkeerde wandelroute door de Bouwepet of maak een rondgaande wandeling in het noordelijke deel van het Ottema-Wiersmareservaat. Fietsen is toegestaan op de kade aan de zuidzijde van de Bouwepet en over de kade van Oer de Wiel via de houten brug rechtdoor naar de Ottemawei. In de Sippen-finnen ligt een wandelroute van 2,5 kilometer die van 1 juli tot 15 maart vrij toegankelijk is met behulp van een trekpontje, kortom mogelijkheden genoeg.

“Kom luisteren naar de heikikker en genieten van de geur van de gagel.”

Het Bûtefjild kent veel variatie, van schrale graslanden tot open waterplassen. Deze verscheidenheid aan landschapstypen trekt verschillende plant- en diersoorten aan. In 2017 is weesotter Abby hier teruggezet. Nu is de otter is niet meer weg te denken uit het Bûtefjild. En neem bijvoorbeeld de Sippen-finnen, hier groeien de padderus, veldrus, de Spaanse ruiter, wilde gagel en galigaan.”

Ontdekken op (recre)actief niveau

10 destinations Read More