WORKUM

Workum

Ik mocht weer op tour! De tocht vervolgt zich naar Workum, waar ik mijn tweede stempel hoop te halen!

Workum is een gezellige en historische stad, gelegen aan het IJsselmeer. Wat me gelijk opvalt zijn de vele historische gevels, wat een genot om naar te kijken! Ik ben zelf wel een aantal keren in Workum geweest voor fotoshoots, maar ik heb de stad nog nooit echt goed bekeken, dít is mijn kans om Workum beter te leren kennen.

“Workum, oftewel Warkum op z’n Fries, is één van de Friese Elfsteden en heeft al stadsrechten sinds 1399. Liggend aan de voormalige Zuiderzee en grenzend aan de Friese meren was Workum een belangrijke handelsstad voor de regio. Een stadswandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Onderweg zie je de vele trapgeveltjes, zadeldaken en de Grote of Sint-Getrudiskerk. Niet voor niets is het sinds 1988 een beschermd stadsgezicht. In het Jopie Huisman museum kun je genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman. Of bezoek het strand want deze Elfstedenstad, gelegen aan het IJsselmeer, heeft een ideaal strand voor kinderen en (kite)surfers omdat het water niet diep is. Daardoor is Workum zomers ook een druk bezochte plek! Plan je bezoek en ontdek zelf wat Workum allemaal te bieden heeft!” schrijft Waterland van Friesland over deze stad, wij zijn benieuwd!

We mogen deze keer slapen bij b&b Loft aan de rand van de stad. Baukje was gelijk enthousiast over onze tour en verwelkomt ons dan ook graag in hun zelf verbouwde schuur. De b&b is ruim, een grote keuken, een geheel nieuwe badkamer en boven op zolder heb je een hele grote ruimte om te slapen, te relaxen én te genieten van het schilderachtige uitzicht! Wat een plaatje zeg. Bij onze aankomst vonden we een welkomsttasje van Natuurvol, wat ontzettend lief!

De b&b is echt van alle gemakken voorzien, zelfs voor een langer verblijven is het ideaal, want je kunt er ook koken en wassen 🙂 De hond mag ook mee naar Loft dus wij nemen Sjef dit keer mee op avontuur. Baukje en Diederick wonen achter de b&b, het plekje ligt aan open vaarwater (je mag ook een sup, kano of boot lenen/huren bij ze!), dus je vaart zo het open water op of je kunt genieten van de Elfstedenroute door Workum heen.

Wij komen aan met prachtig weer, in de middag ben ik samen met vriendin Angelique op pad. We hebben fietsen gekregen van Camping Sudersé (waarvoor dank), gelukkig zijn deze elektrisch haha, want het waait behoorlijk. Omdat er in Friesland een aantal pontjes zijn die deze winter open blijven willen wij dat natuurlijk ervaren en fietsen we richting Nijehuizum, waar je de “pontjes fietsroute wind in de rug” kunt maken.
“Stap met je stalen ros in de trein naar Elfstedenstadje Workum. Vervolgens sjees je met de wind in de rug van Zuidwest Friesland naar treinstation Mantgum. Daar stap je met je fiets in de Arriva trein en ga je over het spoor terug naar Workum.

Onderweg doe je drie van de Friese Elfsteden aan en passeer je allerlei leuke watersportdorpjes. Ook steek je het water over met een veerpont”. lezen we op internet over de fietsroute. Wij doen een klein stukje hiervan, wat al heel erg mooi is. Bij het pontje gaan we lekker in de luwte zitten een broodje te eten, het lijkt wel lente!

Als we terugfietsen hebben we windje mee, in Workum doen we een heerlijk bakje koffie en taartje bij El Cafetin. Dit bijzondere concept is echt een bezoekje waard. Met enorme passie maakt Horacio de lekkerste koffies, met vers gebrande koffiebonen uit Midden- en Zuid Amerika direct ingekocht bij lokale boeren. En het interieur is ook zo leuk bij El Cafetin, wat een heerlijke vibe!

Na ons koffiemomentje besluiten we rond zonsondergang richting het strand en de vuurtoren van Workum te fietsen. Het strand (echt super leuk in de zomer om te zwemmen!) noemen ze “It Soal”, een prachtige plek net buiten de stad waar je heerlijk kunt genieten. Nu is het natuurlijk herfst, geen zwemweer, maar wel mooi weer om te kitesurfen (of om ze te bekijken net zoals ons haha). Iets verder wandelen we naar het uiterste puntje, waar je tegenover de vuurtoren komt te staan. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje (torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren. En met haar negen meter is de vuurtoren van Workum niet heel hoog.  De vuurtoren wordt nu verlicht door elektrische lampen die op zonnecellen werken. Maar ieder jaar wordt voor het eerste skûtsje dat terugkomt van de lokale Strontrace zoals vanouds het vuur op de toren aangestoken. De vuurtoren is ook 1 van de 7 schatjes van Workum!

Na een lange dag buiten val ik heerlijk in slaap… De volgende ochtend wacht ons een uitgebreid ontbijt van Versmarkt de 3 ambachten, wat een verwennerij! Heel leuk trouwens, want in een oud schoolgebouw hebben zich een bakker, een slager en een kaasboer gevestigd; ideaal in 1 pand als je het mij vraagt.

Tjeerd (mijn vriend) is gisteravond aangekomen in Workum en deze ochtend genieten wij samen met Sjef van ons uitzicht, de zon die opkomt, de vogels die wakker worden en ik besluit een stukje te gaan longboorden in de omgeving, want het is hier zo stil en mooi! Nadat we uitgecheckt hebben gaan we te voet Workum nog verkennen. We lopen natuurlijk langs de fontein, de blazerhaven en het Jopie Huisman museum. Het is weer zonnig weer en ik besluit ook nog even de stad van boven te bekijken met mijn drone. Workum is echt verrassend, gastvrij en overal is wat te zien en te beleven. Bij toeval ontdekken we nog een leuk wandelpad, “De Tillefonne“, dit is een historisch kerkenpad met 8 bruggetjes tussen de dijk van de voormalige Zuiderzee en de stad Workum.

Al met al weer heel veel gezien en beleefd, wij hebben genoten van Workum en Sjef ook 🙂 Oh en niet geheel onbelangrijk; mijn tweede stempel is binnen! Op naar nummer 3!