STAVOREN

Stavoren

En toen was Stavoren aan de beurt! De negende stempel heb ik hier mogen halen, wat schiet het al op. Helaas was het weer deze dagen echt heel erg slecht… storm Corrie woede over Friesland, veel regen en koud. Gelukkig mochten wij op een hele fijne plek slapen middenin het stadje, namelijk bij Villa Waterliefde. Dit plekje, aan het water, heeft alles wat je je maar kunt wensen. Een 6-persoons huis, met eigen sloep en hottub. Omdat wij deze stad ook met z’n 6-en wilden bezoeken was dit perfect! Samen met onze 4 kinderen waanden we ons thuis in dit optrekje. Alle ruimte, een mooie grote leefkeuken waar we lekker hebben gekookt, meer hadden wij niet nodig. In de avond ben ik nog wel even gaan wandelen door de stad, maar eigenlijk was het weer gewoon te slecht.

De volgende ochtend was het droog, ik ben al vroeg op pad gegaan om toch nog iets van Stavoren te kunnen bekijken. Vroeger ben ik hier vaker geweest, want wij stonden wel op de camping hier. Ik vond in mijn plakboek nog een foto van 1987, waar we op het kruiend ijs waren wat toen in Stavoren was. Dat komt nu niet zo vaak meer voor!

Als ik terugkom in ons huis ga ik ontbijt maken, wat een luxe zo aan het water, genoeg ruimte aan tafel en lekker yoghurt pannekoeken maken voor iedereen. De kinderen vermaken zich weer opperbest met spelletjes, jongleren en verstoppertje spelen.

Ik ken Stavoren eigenlijk alleen van de zomers, een drukte van belang is het er dan, met veel toerisme en dan vooral op het water. Vroeger noemden wij de stad “Staveren”, de stad aan het IJsselmeer. Als je in de zomer de haven van Stavoren binnenvaart word je meteen verwelkomd door het Vrouwtje van Stavoren. En het watersport stadje heeft nog meer te bieden. Wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, eet een visje bij de fontein, neem een duik in het IJsselmeer en laat de zon je verwarmen op het strand of één van de terrassen. De veerdienst vanuit Enkhuizen brengt je in het zomerseizoen met een mooie vaartocht naar de haven van Stavoren en v.v.

Omdat het nu winter is, is er helaas weinig te beleven, desondanks vermaken wij ons prima. De kinderen hebben genoeg aan leuke muurtjes, een speeltuin, de geiten midden in het stadje en wij vinden Het Blokhuis heel mooi en interessant. Een blokhuis is een oude naam voor een militair verdedigingswerk met een strategische plek om de toegang te bewaken, in dit geval de haven van Stavoren. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan. Hierna werd het gedeeltelijk afgebroken en verder in de stadswallen opgenomen. Bij opgravingen in 1996 zijn stukken van de muren en torens en veel kanonskogels gevonden. Nu is op deze plek op de oude fundamenten de verbeelding van het vestingwerk gebouwd.

Het vrouwtje van Stavoren is het gezicht van deze stad. Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren gaat over het gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’. Het vrouwtje was een rijke koopmansweduwe, maar niet tevreden. Ze vroeg een schipper om het kostbaarste bezit in de wereld te vinden en mee terug te nemen. De schipper bracht kostbaar graan mee en de Vrouwe werd woedend. Was dat het meest kostbare wat er te vinden was? Ze liet tegen het advies in van een voorbijganger die voorspelde dat ze hierdoor in armoede zou vervallen, al het graan in de zee gooien. Om haar daad kracht bij te zetten, gooide ze haar gouden ring ook in zee en zei: ‘Zoals ik deze ring nooit meer zal terugvinden, zal ik ook nooit in armoede vallen’. Wat onmogelijk was, gebeurde. Eén van haar dienaren vond haar gouden ring terug in de maag van een vis. Vanaf dat moment keerde haar lot en eindigde ze helaas in grote armoede.

Ook de fontein van deze stad is een bijzonder gezicht, een grote vis met zijn bek open (in de zomer met water spuitend!) is een prachtig speeltoestel voor de kinderen. Als je zo een rondje door deze stad loopt zie je van alles leuks, zo kwamen we ook de windmeter tegen en hadden we grote lol bij de harde wind aan het IJsselmeer.

’s Middags brak de zon even door en na ons rondje wandelen doken de kids in het ijskoude water achter ons huis (winterzwemmen is heel gezond! ;)) en daarna lekker warm de hottub in. Hoe heerlijk dat dit zo kan als je een nachtje weg bent. Op en top genieten ondanks dit weer. En wij genoten natuurlijk ook van de hottub!

Is het wel mooier weer als je in Stavoren komt? Dit zijn nog leuke tips wat je dan ook kunt doen:

  • Bezoek het haventje van Laaxum, een mooi verhaal en een idyllische plek waar je een visje kunt eten.
  • Museum ’t Ponthús
  • Wandel of fiets naar de andere kant van de haven, vanaf het rode vuurtorentje heb je de ook prachtige uitzichten en fietspaden!
  • Ga bootjes kijken bij de grote sluis aan de rand van de stad, voor mij een mooie herinnering aan mijn mem die daar uren kon zitten vroeger.
  • Ga lekker genieten bij Strandpaviljoen De Potvis
  • Geniet van zwemmen en zonnen op het Suderstrand

Meer lezen over Stavoren? Bezoek dan ook Waterland van Friesland!

Bedankt Stavoren, mijn negende stempel is binnen! 😀