START Elfstedentour

“IT GIET OAN!” Onze elfstedentour is begonnen! We begonnen niet in 1 van de 11-steden zoals je zou verwachten, maar op een ander heel mooi bijzonder plekje wat veel met de Elfsteden te maken heeft, namelijk b&b Elfstedenstate in Easterein. Dit unieke plekje is passend bij de tour omdat hun hele b&b gerelateerd is aan de Elfstedentocht, zowel de inrichting, als de trips die ze aanbieden, details… zo ontzettend leuk! Op naar Easterein dus!

Deze b&b in het mooie kleine dorpje Easterein, vlakbij Bolsward en Sneek, is een voormalig kaaspakhuis uit 1874. Het deed ooit ook dienst als herberg (die overigens in de regio een belangrijke functie hadden en hebben!). Catharina en Andries runnen deze b&b waar ze ook bij wonen, een prachtige plek met 3 kamers met elk hun eigen “11-stedenthema”. Wij sliepen op de kamer “Sneek”, waar je ook allerlei leuke details vindt van de Elfstedentocht. Elke keer zagen we weer andere leuke dingen, erg verrassend. De kamers zijn mooi ruim opgezet, met elk hun eigen luxe badkamer. Naast de kamer “Sneek”, is er de kamer “Leeuwarden” en de kamer “Workum”. Ook is alles als geheel af te huren als je bijvoorbeeld met je hele gezin hier wilt logeren! Ook is er een fijn dakterras waar je zomers heerlijk kunt genieten.

’s Middags werden we fijn ontvangen door Catharina. Het was zo’n mooie dag dat ik besloot om na mijn komst gelijk lekker een stuk te gaan wandelen in de omgeving. Gelijk werden me mooie routes voorgelegd. Rondom zonsondergang genoot ik van de weidse vergezichten en prachtige natuur hier, wat genieten!

We hebben die nacht heerlijk geslapen, wat een rust en luxe, echt genieten. ’s Ochtends mochten we genieten van het uitgebreide ontbijt wat Catharina voor ons klaargemaakt had. Echt heerlijk! Vers fruit, streekproducten en lekkere verse broodjes.

Na het ontbijt gingen we op pad in de omgeving. Waterland van Friesland heeft heel veel te bieden. Easterein ligt bijna naast Wommels waar we eerst naar “it Tsiispakhûs” gingen. Een “Loei-goed” museum 😉 Dit museum vertelt alles over koeien, wat zij eten, hun melk en onze melk. Een mooi klein museum (wat trouwens leuks is voor jong én oud!) over alles wat met koeien, onze voeding en kaas te maken heeft. Ik vond zelfs herkenbaren pakken yoghurt van vroeger 😉 Naast dat het informatief heel erg leuk is, is er voor kinderen ook van alles te beleven, zo kun je zelfs een koe melken! Het museum bevindt zich in een oud kaaspakhuis van vroeger waar ook veel verteld wordt over de fabrieken en het kaas maken van vroeger, wat een plaatje.

Ook staat De Greidhoeke bekend om zijn vele vogels en weilanden. Zo zijn er talloze vogelkijkhutten te bezoeken. Wij gingen langs de vogelkijkhut “Skrok”. Nu was het vandaag helaas niet zulk mooi weer meer, maar toch altijd leuk om zulke plekjes te ontdekken!

Ons laatste bezoekje op deze dag was wel een hele bijzondere… we gingen naar het geheim van Wiuwert…. de mummiekelder! Jeetje, wat een bijzonder verhaal is dat, heb jij er al eens van gehoord? Wij begrepen dat deze plek in Amerika op nummer 3 staat van de top 10 van dingen die je moet bezoeken in Nederland 🙂 Ik zou zeggen; ontdek ook dit grote mysterie en kijk je ogen uit 😉

Een kleine indruk van deze plek hieronder… meer vertel ik niet want ik vind dat je dit echt moet gaan beleven op locatie zelf!

We hebben deze 2 dagen veel gezien en beleefd. Naast deze mooie plekjes en de b&b van Catharina en Andries organiseert Catharina ook nog heuse “Elfstedentrips’ voor haar gasten of mensen die het leuk vinden. Hoe toepasselijk! Erg leuk opgezet ook, met een stempelkaart (die ik ook ga gebruiken de komende maanden!) en een medaille die je kunt verdienen als je de tocht gehaald hebt. Meer info hierover vind je hier: https://www.elfstedentrips.com

Als kers op de taart kregen we ook nog Tsjerkebier mee naar huis. Een #ontdekjeplekje om nooit te vergeten! De tour is gestart, we kijken uit naar onze volgende stempelpost! Liefs Lydia en co.

Meer lezen over onze 11-stedentour? Klik dan hier!

En meer weten over dit gebied Waterland van Friesland? Klik dan hier!