Sneek

Sneek

We hebben het druk deze week met de #elfstedentour haha, want afgelopen dagen mochten we Sneek bezoeken!
Zou ik de vierde stempel binnen halen? Je leest het hier!

“Snits” zeggen wij in Friesland, tegen deze watersportstad. In de herfst is daar helaas weinig van te beleven, dus ik zal jullie andere mooie dingen van de stad laten zien, want het is zeker de moeite waard!

Dit keer ben ik op pad samen met mijn 2 jongens. Tjeerd zal vanavond aanschuiven in onze b&b maar is eerst nog aan het werk. Dus op ontdekking met de boys! We gaan eerst naar ons logement van deze nacht, we slapen bij Stadslogement Valentijn míddenin het bruisende centrum van Sneek. Bij binnenkomst zijn we alledrie verrast; wat een ruimte en wat een gave plek! Je kijkt zo de winkelstraat in en binnen een paar minuten lopen zit je in het hart van de leukste eettentjes. Het appartement is geschikt voor 4 personen, perfect dus voor gezinnen of als je met vriendinnen/vrienden weggaat. Het heeft 2 verdiepingen, op de eerste verdieping vind je de slaapkamers en een luxe badkamer met inloopdouche en ligbad en daarboven bevindt zich de ruime woonkamer / eetkeuken en dakterras! Voor ons geen dakterras-weer deze keer 😉 maar wel lekker loungen op de bank of gezellig aan het keukeneiland zitten.

Valentijn was voorheen een bekende naam in Sneek want Arnoud en Aniek runden al heel wat jaren een bloemenwinkel op deze plek. Sinds een paar jaar hebben ze een switch gemaakt naar 3 logementen, ik zeg geslaagd!

Nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we op pad, het wordt natuurlijk vroeg donker, maar ook dan is er veel sfeer in de stad. De straten zijn goed gevuld met winkelend publiek (Sneek is echt top om te shoppen!) en de restaurantjes vullen zich ook gezellig. Eerst bezoeken we een heus authentiek snoepwinkeltje in de stad waar de jongens wat lekkers uit mogen zoeken, altijd goed voor kids! Dit is in de buurt van de Waterpoort waar, na het vullen van de zakjes, heen lopen. Hier vinden we ook de fontein van Sneek; De fontein van Fortuna! Vlakbij de Waterpoort staat de fontein van kunstenaar Stephan Balkenhol die behoort tot het kunstproject ‘11fountains’. De man draagt de ‘hoorn des overvloeds’ en probeert zich staande te houden op een draaiende gouden bal. Het symboliseert de afwisselende periodes van voor- en tegenspoed van Sneek.

De Waterpoort is natuurlijk wel het boegbeeld van Sneek, wat blijft dat een prachtig gezicht! Zelfs nu het grijs weer is is het een mooie plek vind ik. Wist je dat de klok altijd 5 minuten voor loopt? Dit stamt uit de tijd dat de Waterpoort nog behoorde tot de stadswal rond de stad. Dan hadden de mensen voldoende tijd om de stad tijdig te verlaten, of in te komen. Want ’s nachts ging de boel op slot.

Onderweg kom ik weer de mooiste gevels tegen, ik blijf er verliefd op en kan er uren naar kijken en over mooie woningen dromen…. ooit 😉

Bij het VVV halen we onze stempel, YES, hij is binnen! Bij het VVV vinden we ook het Fries Scheepvaart museum, we hebben nu helaas geen tijd om deze te bezoeken, maar is zeker de moeite waard als ik de verhalen erover lees. Een museum over de geschiedenis van de Friese scheepvaart, maar ook verhalen over de stad Sneek. En voor kinderen is er een spannend kindermuseum.

Wij doen nog even een rondje ‘geocachen’, ken je dat? Het is een spel dat je buiten doet, met de app op je telefoon. Je gaat op zoek naar schatten, die je overal in Nederland kunt vinden. Dit blijft leuk om te doen en altijd weer een uitdaging!

Na het geocachen gaan we door naar restaurant Onder de Linden, waar we mogen dineren vandaag! Bijzonder, want het is de laatste avond voordat de nieuwe maatregelen in gaan dus we kunnen nog net genieten van dit mooie plekje. We laten ons dit keer verrassen met het menu. Wicher en Laura runnen deze mooie plek in Sneek (moet je de gevel zien! Wauw!) zijn heel creatief geweest met de komende maatregelen, ze gaan namelijk “Dunch” serveren: “Eat your diner at lunch”. Wij mochten de nieuwe kaart proeven en ik kan je zeggen; echt een aanrader!

’s Avonds gaan we terug naar ons logement en genieten nog even van een gezellig spelletjes met z’n vieren en natuurlijk van een warm bad 🙂

De volgende ochtend gaan we ontbijten bij Royaal Belegd, 1 van de plekjes waar we graag komen! Het is zo’n fijne plek om te eten, borrelen of een feestje te vieren! De jongens ontbijten gelijk met een warme hap, ik doe het met een heerlijke Acaibowl, een frisse yoghurt met fruit en granola, lekker wakker worden zo!

Het regent vandaag helaas weer… en niet zo’n beetje ook. Wanneer het even droog is gaan we snel even met de drone omhoog om toch nog even Sneek van boven te bekijken. Daarna rijden we door naar het Modelspoormuseum in Sneek wat echt een aanrader is als je met kinderen in de stad bent en het zulk weer is 😉 Dit kleine museum heeft allemaal treinen, banen, spelletjes en er is zoveel te zien! Wij komen er al heel wat jaren en het verveelt echt nooit. Zelfs voor mij een walhalla, want je waant je gewoon in de verhalen die ze uitgebeeld hebben met de modelsporen, zo leuk!

Dit was de vierde stad in de tour, ik kom graag nog eens terug als het zonnetje schijnt, want Sneek is altijd leuk, maar het is nog leuker als het er iets helderder uitziet, we hadden helaas wat pech, maar ik hoop ook dat je met deze blog ideeën hebt gekregen wat je kunt doen als het regent! 🙂