SLOTEN

Sloten

En dat was de 10de stad alweer in mijn Elfstedentour, de een na laatste! En dit is niet zomaar een stad, want het is de kleinste van de Elfsteden. Sloten is een vestingstad met weer veel historie en charme.

“De vesting rond om de stad werd ontworpen en gebouwd door de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn. We weten niet zeker of hij de vorm bewust heeft gekozen, die heeft veel van een ui. Sloten wordt daarom ook wel de sipelstêd (uienstad) genoemd. De stadbewoners hebben zelfs de jaarmarkt ernaar genoemd, de sipelsneon. De kenner van de Friese taal weet dat die op een zaterdag gehouden wordt. Op de vesting vind je een werkend kanon die er de hele zomer lang op los knalt. Op vrijdagavond verzamelt de schutterij zich bij het kanon, propt het vol met buskruit en stro en knalt de avond in.”

Ik kende Sloten al, vroeger kwam ik er al als kind met mijn ouders, maar ook in de afgelopen 15 jaar als bruidsfotograaf ben ik hier vaak geweest. Want ja, Sloten is gewoon prachtig en heel fotogeniek, kijk zelf maar!

Ik kom op een mooie zonnige dag aan in het stadje, parkeer de auto en ga lopend de stad nog meer verkennen dan ik al weet. Het is koud, maar met de zon erbij is het licht zo prachtig! Door de straatjes, langs het water, langs de korenmolen… genieten gewoon. Sloten is dus klein, dus een rondje door de stad heb je eigenlijk zo gedaan. Maar toch blijft het boeien, want ook als ik ’s avonds terugkom om er te eten is een wandeling weer anders, de lichtjes overal… Sloten is magisch!

En waarom je in Sloten overal witte was buiten ziet hangen?

Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De ‘Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Na het wassen was het linnen vaak nog gelig van kleur en was ook de geur van het gebruik er niet uit. Maar men had ontdekt dat het linnen lichter van tint werd en frisser ging ruiken door het op een grasveld uit te spreiden en daar te laten drogen. Onder invloed van de zon werden vrije zuurstofatomen gevormd, die zich binden aan het vuil, wat hetzelfde effect geeft als bleken met waterstofperoxide. Hierdoor kreeg het linnen een frisse geur en een blanke kleur. Vandaar het woord “bleken”.

Tot in de 20e eeuw werden er nog bleekweiden gebruikt in de textielindustrie. Ook thuis legden veel mensen hun was nog op de bleek te drogen. Sloten houdt zijn herinnering aan zijn bleekjes langs de vestinggracht in ere. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn. En dat staat niet alleen heel gezellig, maar is ook nog eens praktisch. Sloten is zo compact gebouwd, alleen aan de randen is voldoende ruimte, zon en wind te vinden om de was te laten drogen en bleken. Een heel gezellig gezicht.

We slapen helaas niet in Sloten, want het stadje is dus klein waardoor de b&b’s die er zijn ’s winters dicht zijn. Ik zoek in de buurt naar een plekje en we komen in Woudsend uit, bij Mid83 middenin het dorp. Jeanny en Joris verwelkomen ons heel hartelijk en we voelen ons gelijk thuis. Onze lieve hond Sjef mag ook mee te logeren en voor hem ligt er wat lekkers klaar. Samen met hun eigen hond Puck maken ze later de tuin onveilig haha. Ik installeer me, maak mooie foto’s en geniet ook hier van het plekje. Een fijne ruime kamer met alles erop en eraan. De b&b heeft in totaal 3 kamers en een gezamenlijke ruimte waar we morgen ontbijten.

In de avond rijden we weer naar Sloten om te gaan eten. Woudsend ligt er 10 minuutjes vandaan, dus helemaal niet ver. We gaan eten bij De Mallemok in de stad, een hele bekende naam daar. De boerderij waarin het restaurant gevestigd is bestaat al sinds 1822 en het restaurant sinds 1970! Bjørn en Martrude runnen het op een hele enthousiaste en mooie manier. De Mallemok kende ik ook al door de bruiloften, maar ze hebben een mooie metamorfose gehad de afgelopen jaren, super tof! Ook met het eten zijn ze verandert, een stoer menu met veel grill en bbq. Zoals ze het zelf zeggen; “BBQ zit in ons DNA”. Laat ik daar nou gek op zijn 🙂 Ook hier voelen we ons welkom, de warme sfeer met authentieke elementen van de boerderij. Heerlijk eten, vriendelijk personeel; echt een aanrader als je hier bent!

Wij kiezen voor een voorgerecht en daarna deel ik samen met Tjeerd de BBQ special. Genieten geblazen! Wat we over hebben nemen we mee, kunnen we thuis nog een keer genieten 🙂

De volgende ochtend worden we rustig wakker in de b&b. De zon schijnt en een wandeling door Woudsend is geen straf, wat een leuk dorp is dit! Na de wandeling schuiven we aan het ontbijt. Wat heeft Jeanny er wat moois van weten te maken. Verse producten, uit de regio en heerlijk brood.

Wanneer we het ontbijt op hebben gaan we rustig aan weer terug naar Sloten, want er staat iets ouds op ons te wachten! Namelijk een oude DAF waarin we mogen toeren. Hoe tof is dat?! We rijden door Sloten (met veel bekijks haha) en daarna in de omgeving een mooie route. We komen uit bij Mirnserklif, een prachtige plek aan het IJsselmeer waar je s’ zomers kunt zwemmen, kitesurfen of zonnen op het strand. Nu is het rustig, maar oh zo mooi… Wat blijft dit een magische plek!
We rijden daarna weer rustig aan richting Sloten, genieten van het bos, de weidse uitzichten en de zon. Sloten en omgeving is gewoon genieten. Ook zo’n oude DAF huren? Kijk dan op https://www.solexverhuurfriesland.nl

De tiende stempel is binnen! Op naar de laatste 😀