LEEUWARDEN

Leeuwarden

En dat was de 8ste stempel alweer in de Elfstedentour! Leeuwarden (Ljouwert op z’n Fries) wachtte op onze komst 🙂 Ik heb zelf 7 jaar in Leeuwarden gewoond, dus voor mij geen onbekende stad. Juist extra leuk om er nu even anders ernaar te kijken. Wie mij daar bij kon helpen is mijn vader (Heit), hij heeft altijd zoveel mooie verhalen over vroeger dat het me leuk leek om hem mee te nemen tijdens een stadswandeling, een soort persoonlijke gids zeg maar 😉

Samen met Heit begonnen we midden in de stad met onze wandeling. Op elke hoek van de straat bleef hij staan om dingen te vertellen, mooi vind ik dat, die verhalen van vroeger. Hij vertelde over zijn werk wat hij vroeger in de stad deed, over hoe het er toen uitzag, hoe de straten toen anders waren etc. etc. Zo vertelde hij over de toren van de St. Bonifatiuskerk, die vroeger een keer omgewaaid was tijdens een storm, niet voor te stellen! Naast dat hij mij veel kon vertellen kon ik hem ook nog wat ‘nieuwe’ dingen laten zien. Zo liepen we langs Post Plaza, wat vroeger het oude postkantoor was. Heit wist nog heel goed hoe het eruit zag, dus ik zei “kom, we gaan even naar binnen!”. Hij was nog nooit in het nieuwe restaurant geweest en ik wist dat daar nog veel oude elementen van het postkantoor te zien waren. Hij vond het prachtig! Veel herkenning en nog meer verhalen.

We haalden wat lekkers, liepen door de regen en genoten. Aangekomen bij de Blokhuispoort haalden we een koffie en liet ik Heit ook daar zien hoe het er nu uitziet. Ook daar was hij eigenlijk nooit binnen geweest. Het leuke van deze oude gevangenis is dat er allerlei kleine winkeltjes zijn, een hotel, kleine bedrijven en de bibliotheek, echt een mooie plek om gewoon eens even te kijken.

Tijdens onze wandeling zochten we ook nog een aantal taferelen op van Miniature People Leeuwarden, een bijzondere tocht waar je op zoek gaat naar kleine poppetjes die elk hun eigen verhaal weergeven, zo tof! Ook voor kids erg leuk (tip!).

Wil je ook een gave stadswandeling maken door deze enerverende stad? Kijk dan hier eens op; Stadswandeling 058, ook erg tof om te doen!

Leeuwarden heeft veel historie, maar ook veel mooie nieuwe gebouwen en plekken. De stad heeft zich heel erg ontwikkelt vind ik, vooral toen ze Culturele Hoofdstad werden in 2018. Je kunt genieten van de mooie oude straatjes, de historische gebouwen, maar ook lekker relaxen en genieten van de bootjes in de Prinsentuin die zich middenin de stad bevindt. Shoppen kan ook erg goed hier, voor mij blijft het een stad waar ik me altijd erg thuis voel.

Na deze fijne middag plof ik neer in onze fijne b&b, ook weer midden in de stad (nog geen minuut lopen van het centrum af) en wacht hier op vriendin Vera. Dit stadslogement wordt beheerd door Gea en wat een fijne smaak heeft zij! Wat een heerlijke plek met fijne materialen en ook hier weer is aan alles gedacht. Je kunt er koken als je wilt, er is een werkplek en een fijne badkamer. Voor ons heerlijk vertoeven zo! We halen een lekkere maaltijd op bij Soups en Salads (werkelijk waar maar 2 minuten lopen!) en genieten hiervan op onze kamer. Verser kan niet, wat is het heerlijk! Jammer dat we de soep niet konden proeven, we hopen die de volgende keer wel mee te kunnen pakken.

In de avond wandelen we nog even door de stad want ook in de avond is het mooi, met al die lichtjes. De Oldehove is een hele bekende toren in de stad (als het weer mag kun je er ook naar boven klimmen!) en ze zeggen wel dat deze nog schever staat dan de toren van Pisa 😉

Daarna kletsen we verder op ons plekje en genieten van de avond, zelfs al zitten we midden in de stad, we horen eigenlijk geen geluiden. Het doet me denken aan mijn studententijd in Groningen, leuk om zo even terug te gaan in de tijd 🙂

De volgende ochtend doen we rustig aan. Om 11 uur halen we een vers ontbijtje bij The Bakery, die ook weer heel dichtbij zit. Een fijne bakker met allemaal verse producten, van brood tot aan thee, van taartjes tot aan heerlijke drankjes. Er wordt voor ons een uitgebreide ontbijtplank gemaakt, met een smoothie, yoghurt en broodjes. Wat is dat smullen zeg! Je kunt hier heerlijk zitten te eten (mocht het straks weer mogen) of iets meenemen kan natuurlijk ook!

En dan zit onze trip er in deze stad alweer op. Leeuwarden is het eindpunt van de schaats Elfstedentocht, maar voor mij is dit nog niet het einde, want ik mag nog naar 4 steden! Wil je ook een keer naar Leeuwarden? Ik zou iets langer gaan dan 1 nachtje, want het heeft nog veel meer te bieden dan wat ik hierboven verteld heb. Meer over Ljouwert vind je ook hier: https://www.friesland.nl/nl/ontdek/de-elf-steden/leeuwarden . Alvast veel plezier als je naar de hoofdstad van Friesland gaat!