IJLST

IJlst

De 11-stedentour is nu echt begonnen en de eerste stempel is binnen! Afgelopen dagen genoten wij van IJlst 😀
Gezegd wordt dat IJlst de meest idyllische stad is van de Elfsteden. Ik heb het samen met lieve vriendin Vera mogen ervaren, want ja, IJlst is heel idyllisch, maar ook leuk, vriendelijk, verrassend en ontzettend mooi! Het is een soort schatzoeken, want ook Waterland van Friesland benoemt het, 7 schatjes; 7 stadjes. IJlst is 1 van de 7 Elfsteden in dit deel van Friesland! Kom je mee ontdekken?

Wij mochten dit nachtje slapen bij Marcel en Lionne die sinds juli b&b Nooit Gedagt runnen midden in het centrum van de stad, zowat aan de Elfstedenroute, hoe gaaf! Het pand waarin ze wonen en waar de b&b gevestigd is staat op het oorspronkelijke terrein van fabriek Nooitgedagt waar vroeger schaatsen (hoe toepasselijk!), speelgoed en gereedschap gemaakt werd. IJlst was vroeger een stad vol industriële ontwikkelingen, veel scheepsbouw, verschillende houtzaagmolens en dus de fabriek Nooitgedagt.

De oude schoorsteenpijp van de fabriek staat nog gedeeltelijk en is gerestaureerd door middel van een open staalconstructie en verhoogd tot de oorspronkelijke hoogte van 30 meter. Ook een gedeelte van de fabriek, “het gele steentjes gebouw” is er nog en daar zijn nu bedrijven gevestigd.

Wij waren heel erg verrast over de bed and breakfast, wat een plaatje zeg! Netjes, super mooi ingericht en heel erg ruim. Wat een bijzondere plek, met zo’n geschiedenis, te mogen slapen. We hebben dan ook heerlijk genoten! En weer zulke leuke details die de ruimte uniek maakt.

IJlst staat ook bekend om zijn overtuinen, deze zie je aan weerszijden van de Ee, de vaart die dwars door het stadje loopt en… waar wij op hebben gesupt! Omdat er mooie sup-, kano- en vaarroutes zijn in en om IJlst besloten wij onze sup mee te nemen en het water op te gaan. Wat een rust en wat een genot, super leuk om vanaf het water de stad nog beter te leren kennen en te bekijken.

Ook brachten we een bezoekje aan de plaatselijke bakker want we hoorden dat daar echte “Elfsteden oranjekoek” te koop is! Hoe leuk 🙂

Alle mensen die we getroffen hebben de afgelopen waren echt ontzettend vriendelijk. Zo mochten we een kijkje nemen bij het museum Houtstad IJlst waar Jeroen ons rondgeleid heeft. Hier kom je alles te weten over die industriële ontwikkelingen van IJlst en ook kun je daar een grote collectie zien van wat er in fabriek Nooitgedagt gemaakt werd vroeger!

Het leuke van IJlst is dat het niet heel groot is. Er is veel te zien en te doen, maar je kunt het mooi bewandelen. Zo zijn wij ook een paar keer de stad doorgewandeld, kwamen steeds weer andere dingen tegen. Het oudste pand van de stad bijvoorbeeld, natuurlijk de fontein “Onsterfelijke bloemen” (van de 11 Fountains) en de expositie Schepenfries, waarbij je kennis maakt met het ontstaan van IJlst!

Ook een mooi plekje om te bezoeken is Houtzaagmolen De Rat, waar je een echt werkende molen kunt bezoeken. Hier kun je ervaren hoe het houtzagersambacht was en is met het geluid van draaiende wieken, het gestamp van de op- en neergaande zaagramen en de geur van vers gezaagd hout.

Naast wandelen in de stad is de natuur om de stad heen ook echt de moeite waard! Het was mistig de tweede dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Achter de fabriek Nooitgedagt vind je een pontje waarmee je het water over kan steken en daar het Ruterploderpaad kan lopen. Een mooie wandeling van 3,5 km door de uitgestrekte natuur. IJlst is omringt door natuur, dus ook aan de andere kant van de stad loop je zo de natuur in. En wat ook leuk is? Binnen 10 minuten op de fiets ben je in Sneek!

Je merkt het al; ik ben heel enthousiast over IJlst. Ik kan zo een top 10 of zelfs top 20 maken van huizen waar ik zou willen wonen. Wat een plaatjes van mooie oude huizen/panden! Verliefd 🙂
Genoten heb ik van deze stad, de gastvrijheid en de verschillende plekjes. Wat een ontdekking!

Kom je ook snel een bezoekje brengen aan IJlst?

Meer weten over onze Elfstedentour? Klik dan hier

Meer weten over IJlst en Waterland van Friesland? Klik dan hier