HINDELOOPEN

Hindeloopen

De laatste stad van mijn Elfstedentour… wat een gek idee! En wat is het voorbij gevlogen! Ik hoop mijn laatste stempel te halen in Hindeloopen, een eeuwenoude handelsstad aan het IJsselmeer. De stad kenmerkt zit door een eigen taal, de klederdracht en de schilderkunst. Elfstedenstad Hindeloopen was jarenlang een gesloten gemeenschap die weliswaar door de handelsvaart een sterke verbintenis met Amsterdam had (wat je nu nog terugvindt o.a. door de ‘Kalverstraat’ in de stad!). Wie nu door Hindeloopen wandelt, waant zich in een openluchtmuseum. Aan de gevels van de huizen is de rijkdom van het handelsverleden af te zien. Er zijn zoveel schatten te zien dat Lonely Planet Hindeloopen een ‘top experience’ noemt.

Samen met een leuke groep dames en 1 heer hadden we een stadstour door Hindeloopen, georganiseerd door Elfstedentrips. Aukje vertelde over ‘haar’ stad, er zijn zoveel mooie humoristische verhalen dat ik me heel erg vermaakt heb tijdens deze wandeling. Zo hoorden we over “Ame Gijs” en “It kweade wiif fan Hylpen”. Erg leuk die historie! Ik had het nog nooit gedaan, zo’n wandeling met gids, maar het is echt een aanrader!

Ook bezochten we het allereerste Friese Schaatsmuseum kwamen we nog meer te weten over de Elfstedentocht en de geschiedenis ervan. Hier ook weer mooie verhalen en veel historie. Dat Hindeloopen ook bekend staat om haar schilderkunst is overal terug te zien, wat leek het ons leuk om dit ook te leren! Samen met mijn ouders mochten we deze workshop doen, die gegeven werd door Pieter. Een priegelwerkje 😉 maar erg leuk om te doen.

Later in de middag installeerde ik me in mijn verblijf voor die nacht. Ook nu weer een plek vol historie en verhalen, want ik mocht slapen in het Hylper Huis. Een verblijf met een eeuwenoude bouwstijl (prachtig trouwens!), maar ook binnen hebben ze de geschiedenis laten zien in de inrichting, de stoffen en het schilderwerk. Achter het Hylper Huis staat een Likhús (Hylper vertaling voor klein huis). Als vroeger de kapitein op zee was, verbleef de vrouw met haar kinderen in dit kleine huis. Zo werd het grote huis niet vies en konden ze, wanneer de kapitein weer thuis was, wel weer ‘pronken’ met het grote huis.

Het verblijf hier is heerlijk rustig en ruim. Genieten dus!

De volgende dag ga ik weer op pad, een leuke “Escapeloop” staat op het programma. Het stadje is niet groot dus had al veel gezien met de stadswandeling, maar toch kom ik tijdens deze tocht weer hele andere plekken tegen én kijk je weer anders naar de stad. Deze Escapeloop kun je bestellen en op eigen houtje doen. Via een app meld je je aan en als je hulp nodig mocht hebben kun je dat via de app vragen. Met allerlei raadsels en vragen moet je tot de oplossing van het mysterie komen… Super leuk om te doen, eigenlijk wel zo leuk om dit buiten te doen! Ook zo’n loop bestellen? Kijk dan op: https://www.escapeloop.nl , ze bieden dit in verschillende dorpen/steden aan in Friesland.

Maar dat was dan wel het einde van mijn ontzettend gave Elfstedentour…! In oktober begonnen, in maart klaar. De hele winter op pad geweest. Ik heb gefietst, gewandeld, gesupt, stukjes op de longboard gedaan, gevaren én genoten 🙂 Helaas geen ijs dit jaar, ik had graag nog een stukje op de schaats willen afleggen 😉 Wie weet volgend jaar?

De 11 stempels zijn binnen, ik kan mijn kruisje gaan halen!

Wil je ook zo’n leuke en actieve tocht maken? Dat kan! Je kunt het natuurlijk zelf uitstippelen, maar je kunt het ook uit handen geven. Catharina van Elfstedentrips kan je daar feilloos bij helpen, zij maakt trips op maat! Veel plezier alvast 🙂