FRANEKER

Franeker

Ik ben al bijna op de helft! Stad nummer 5 in mijn Elfstedentour is Franeker, een stad vol historie en weer van die prachtige plekjes. Franeker wordt ook wel de ster van de Elfsteden genoemd. Voor mij is het een stad waar ik al vaak ben geweest, ik heb er jarenlang lesgegeven (en ook zelf getraind) bij de gymnastiekvereniging en als fotograaf kwam ik vaak in het Stadhuis om bruiloften vast te leggen. Daarom was ik erg benieuwd hoe ik de stad nu zou beleven.

Aan het begin van de middag ging ik naar het onderkomen van die nacht; “Huisje aan de gracht”. Caroline ontving me hartelijk in hun prachtige paleisje midden in de stad. Het ‘gele huisje’ zoals ik het deze dagen noemde kent een rijke historie zo vertelde Caroline mij. Tegenover het gele huisje bevindt zicht het ‘Korendragershuisje‘ (1634), wat vroeger wachtlokaal en opslag was van de korendragers. Het gele huisje was er toen nog niet en daar bevond zich een steeg, waar ze vanaf de gracht doorheen konden lopen met het koren en graan zo de binnenstad in. Later, toen de steeg niet meer gebruikt hoefde te worden werd er tussen de buitenmuren van de huizen ernaast een huisje tussen gezet, het gele huisje. Binnen voel je gelijk de sfeer en de verhalen, met voor het uitzicht op de gracht en achter kijk je heel idyllisch naar de gevel van wat nu de bibliotheek is. Het voelde net alsof ik in Rome was, zo mooi!

Het gele huisje is prachtig afgewerkt, en van alle gemakken voorzien. Ik voelde me hier gelijk thuis, wat een mooie plek!
Naast dit huisje hebben Caroline en Frans nog een huisje midden in de stad die ze verhuren, ook al zo’n bijzonder plekje. Ik installeer me en geniet volop.

Een paar panden verderop bevindt zich De Smaakmaker, waar ik een bezoekje aan breng. Ilse heeft haar passie gevolgd en haar droom uit laten komen. Koken en een eigen winkel, met daarin dagbesteding. Een bijzondere plek ook weer, want naast een fijne winkel heeft De Smaakmaker ook een hele grote stadstuin waar je in het tuincafé kan genieten van koffie en huisgemaakte taart bijvoorbeeld. De lekkerste delicatessen, of perfect voor een klein feestje daar te vieren. Ik kom zeker in het voorjaar nog een keer terug om te kijken hoe de tuin vol in bloei staat!

Na mijn bezoekje daar komt mijn visite aan; Lydia. We zijn naamgenoten en vriendinnen en lijken ook nog eens erg op elkaar, elke keer weer zo gezellig en nu gaan we samen op pad door Franeker! Van te voren heb ik wat dingen uitgezocht waar ik graag wil gaan kijken en ontdekken. We wandelen de stad door, over het bolwerk waar je ook de ’theehuisjes’ vindt. Thee was in de 18e eeuw een duur, nieuw drankje en in deze huisjes werd van theedrinken een hele ceremonie gemaakt. Nu zijn er in de zomer winkeltjes in bijvoorbeeld, leuk dat dit er nog zo staat!

Alle verhalen rondom zulke plekjes kun je trouwens beluisteren als je door Franeker wandelt. Bij bijzondere plekken kun je een QR code scannen en kom je op een website waarin een luisterverhaal over die plek staat, zo komen wij nog meer te weten over de stad! Er zijn in totaal 41 stemmen die je kunt beluisteren, hier vind je meer info: https://www.franeker.frl/stemmenvanfraneker/

Wanneer we bij het VVV aankomen om mijn vijfde stempel te halen (YES!) zien we dat het VVV zich bevindt bij Museum Martena en brengen daar dan ook gelijk een bezoek aan. We kijken onze ogen uit, niet alleen om het verhaal en de geschiedenis daarvan, maar ook van het gebouw, de details, de kamers, de meubels…. prachtig! Franeker is van vroeger uit een Universiteitsstad, wist je dat?
Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Franeker, zoals de Universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse  Anna Maria van Schurman. De tijdelijke tentoonstellingen gaan over Friesland: de Friese historie of hedendaagse Friese kunst. Echt de moeite waard om daarheen te gaan als je in Franeker bent!

Het wordt al donker wanneer we uit het museum komen, hebben het wat koud en halen een oliebol (past wel bij de tijd van het jaar :)). Daarna lopen we rustig aan terug naar ons gele huisje en genieten we in de avond van het lekkers wat we meegenomen hebben bij De Smaakmaker.

De volgende ochtend worden we wakker met weer dat mooie uitzicht op de gracht en gaan we lopend de straat uit naar de bakker op het hoekje bij het Stadhuis om daar te ontbijten. Bakker Korenbloem en Schaafsma hebben daar een nieuw plekje gekregen en wat ziet het er mooi uit van binnen! Ik wil alle taartjes wel kopen die hier in de vitrine staan haha. Het ontbijt staat al klaar op tafel en we genieten volop van al het verse en heerlijke eten. Lydia en Lydia kletsen heel wat af en bij deze dagen, wat is dat toch ook genieten.

De vijfde stempel is binnen! Ik ben nog lang niet uitgekeken hier in Franeker, maar we moeten weer naar huis. Franeker heeft mij verrast, heeft mij plekjes laten zien die ik nog niet kende, het zonnetje scheen, de mensen zijn er heel aardig, gastvrij en vol historie en verhalen. En die verhalen nemen wij mee in onze herinneringen, Franeker; ik kom snel terug!