DOKKUM

Dokkum

De stad die voor mij maar 15 minuten rijden is (en waar ik dan ook geregeld kom) is mijn derde stad in de #elfstedentour. Een beetje gek wel, zo dichtbij huis en zo bekend, maar ik ben heel benieuwd hoe ik Dokkum op deze manier zal ervaren!

Samen met vriendin Nina ga ik deze keer op pad. We besluiten om er een wandeldag van te maken, hebben allerlei plekjes uitgezocht waar we heen en langs willen om zo de stad te verkennen.

“De geschiedenis van Dokkum begint in het jaar 754 met de roofmoord op missionaris Bonifatius en zijn 52 metgezellen. Niet een echt fraai begin maar wel een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag Dokkum een onuitwisbare plaats in de geschiedenis heeft gegeven. 

Dokkum is een stad in de Nederlandse gemeente Noardeast-Fryslân (voorheen Dongeradeel). In 2017 telde de plaats 12.575 inwoners. Dokkum is gelegen op de grens tussen de Kleistreek en de Friese Wouden, in het noordoosten van de provincie Friesland. Dokkum is een van de Friese elf steden en heeft een regionale verzorgingsfunctie voor Noordoost-Friesland. De stad is de vijfde winkelstad van Friesland”.

We beginnen onze wandeling rondom het centrum, waar we bij de Bolwerken komen. De stadskern van Dokkum, in de vorm van een zeshoek, is als het ware omsloten tussen de wallen van het bolwerk. De wallen zijn 5½ m hoog, boven 5½ m breed en de gracht er omheen 24 m breed gemaakt. Dokkum heeft zijn bolwerken nooit nodig gehad om een vijandelijke aanval af te slaan. Mede daardoor behoren ze tot de mooist bewaard gebleven bolwerken van Nederland.

Er staan nog 2 molens in Dokkum, in de ene zit een dierenwinkel (hoe leuk!), je kunt er fijn wandelen en met de drone erboven lijkt het ook heel gaaf!

Dokkum staat bekend om het verhaal over Bonifatius. De Bonifatiuskapel die je in de stad vindt, is een rooms-katholiek bedevaartskapel. Volgens de gemeente Noardeast-Fryslân komen er elk jaar tussen de 25.000 en 40.000 pelgrims naar Dokkum. Pelgrimeren/een pelgrimstocht lopen kun je ook doen in/vanuit onze provincie, kijk hier voor meer informatie: https://www.friesland.nl/nl/plannen/zien-en-doen/activiteiten/1000-routes/pelgrimeren Hier vind je ook foto’s van binnenin de kapel die ik een tijdje terug mocht maken. De kapel is helaas rond deze tijd van het jaar gesloten, maar wandelen in de tuin is ook altijd de moeite waard 🙂

In de stad vind je natuurlijk ook de fontein van de 11 fountains, hele leuke winkels (het is écht goed shoppen in Dokkum!), fijne restaurantjes om te eten/drinken én als de avond valt en alle lichtjes aangaan in de stad is het werkelijk waar magisch…!

Na een middag wandelen gaan we eten bij Bar Zelle in de stad. Een klein en heel gezellig restaurantje met verschillende lekkere (tapas) gerechten op de kaart. Astrid begon hier 3 jaar geleden, wij vinden het altijd een hele fijne plek om te eten en ook nu was het weer super fijn en gezellig én lekker 😉 Wij mochten genieten van een “Zelle plank” vol lekkers wat Astrid gemaakt had voor ons. Als dessert kregen we een overheerlijke cheesecake, ik kon hem niet op haha, teveel lekkers gehad! #goedteken

Na het eten gingen we voldaan naar onze slaapplek, “Logement Keerpunt” op loopafstand van het restaurant. De naam zegt het al; het ligt gewoon aan het keerpunt van de Elfstedentocht! Hoe gaaf is dat tijdens mijn tour. Het uitzicht vanuit ons appartement was dan ook gewoon op het water, waar, als de Elfstedentocht gereden wordt, duizenden mensen staan, een stempelpost is én de deelnemers keren om weer terug te schaatsen naar Leeuwarden. Achter het bed vind je fotobehang waar die sfeer heel goed weergegeven wordt, deze foto is van de barre tocht in 1963.
Sita woont hier samen met haar gezin, wat een fantastische plek om te mogen slapen zeg! Heel mooi ingericht ook, alles fris, schoon en nieuw en weer van alle gemakken voorzien. De nacht hebben we dan ook heerlijk geslapen en hoe fijn is het om ’s ochtends van de geluiden van het carillon wakker te worden? Ik hou ervan, zo wist ik precies hoe laat het was, ideaal 😀

Toen we gister door de stad liepen kwamen we ook langs Bakkerij Eddy de Jong, waar we allerlei Friese lekkernijen meekregen. En we konden het niet laten om als ontbijt de oranjekoek te proberen 🙂 #heerlijk!

Ben je bekend met de Friese producten zoals Fryske dûmkes en Keallepoat? Het laatste is een koek wat ruikt als taaitaai, maar anijs in verwerkt is. De bakkerij maakt dat uit eigen recept, echt een aanrader, erg lekker!

De stempel mocht ik dit keer zelf zetten, erg leuk en ons avontuur in Dokkum zit er dan ook alweer op. We hebben wederom genoten en gaan op naar de volgende stad in onze tour!

Weetje: Misschien ook leuk om te lezen/bekijken: https://lc.nl/friesland/Maarten-van-der-Weijden-gaat-200-kilometer-zwemmen-in-stromingsbad-in-binnenstad-Dokkum-27213329.html