BOLSWARD

Bolsward

Ineens heeft mijn tour een andere wending gekregen want we zitten weer in een lockdown… Maar het is misschien juist nu nog veel leukerom te laten zien wat er mogelijk is om te doen als je eropuit gaat! Want ja, de winkels zijn dicht, de musea zijn dicht, het is winter…. Wat kun je dan nog doen? Ik heb me goed vermaakt in Bolsward, ga je mee?

Bolsward is de 6de stad in mijn tour. Een stad die ik al een beetje kende van mijn werk als fotograaf, dus sommige plekjes wist ik zo te vinden. Maar ik heb ook veel nieuwe plekjes ontdekt die ik jullie hier wil laten zien!

Wist je dat er naast de bekende fietselfstedentocht ook een stepelfstedentocht is? Ik kwam erachter toen ik me voorbereide op mijn trip naar Bolsward. Er is zelfs een stepvereniging in de stad en ik zag dat je daar ook steps kunt huren. De ideale manier om een stad te verkennen was mijn idee, dus ik haalde bij Frans een step in de ochtend. Frans is een stukje met mij meegegaan om een kleine les in het steppen te geven en me wat verhalen te vertellen over Bolsward, dat is altijd goed voor mijn tour! Later ben ik zelf door de stad gaan steppen (leuk al dat bekijks haha) en zo kon ik makkelijk alle plekjes die ik van te voren uitgezocht had opzoeken én was ik ook nog eens sportief bezig 🙂 2 vliegen in 1 klap!

Bolsward staat bekend om de Broerekerk, een kerk die in 1990 is afgebrand en vanuit de overblijfselen hebben ze hem weer opgebouwd en heel uniek het nieuwe dak volledig van glas gemaakt. De Broerekerk is dan ook heel populair bij bruiloften, exposities en fotoshoots. Ik heb er zelf ook al vaak mogen fotograferen en stylen met bruiloften, deze plek blijft zo uniek! Een kijkje nemen kan meestal gewoon zo, de kerk is vaak open, je kunt het op de website checken. Het leuke was, toen ik ’s avonds nog een rondje stad deed stonden de kerstbomen aan en was het een prachtig gezicht! En voor de Broerekerk vind je de fontein van Bolsward, de Vleermuis.

Bolsward is een Hanzestad met vele kleine watertjes en bruggetjes. Het viel me op dat al deze kleine bruggetjes namen hebben, leuk om dat te gaan bekijken! De prachtige oude panden, de kleine straatjes, het Bolwerk, er is veel te zien in Bolsward. Het oude stadhuis is daar bijvoorbeeld een voorbeeld van, deze is onlangs helemaal verbouwd en nu zit er cultuur historisch centrum “De Tiid” erin.

“Bolsward, hart van de Friese Elfsteden, is een prachtig duurzaam en multifunctioneel gebouw rijker. Dankzij de restauratie, verbouwing en herbestemming van het monumentale stadhuiscomplex, in combinatie met de achtergelegen nieuwbouw, ontstond Cultuur Historisch Centrum De Tiid.

In De Tiid ervaart de bezoeker de kracht van diverse samenwerkende partners: het gemeenteloket en -archief, de bibliotheek, de VVV, Museum De Tiid met museumwinkel, auditorium, trouwzaal en horeca onder één dak. Zij vormen samen de nieuwe culturele huiskamer van Súdwest-Fryslân. Een huiskamer waar iedereen welkom is.

In De Tiid kun je inpluggen op de geschiedenis van Zuidwest-Friesland, er onderdeel van worden en zelf geschiedenis maken, kortom: dit is een plek voor echte verhalen.”

En wat een mooi plekje is om ook even te kijken: Het Gasthuis. Een mooie binnentuin vind je daar waar je zo even heen kunt lopen en mag genieten daar.

Na een paar uren steppen, foto’s maken en genieten in Bolsward pakte ik de auto om naar de b&b te gaan. Dit keer geen plekje middenin de stad, maar er net buiten. Marinahoeve bevindt zich in een boerderij en hoort officieel bij het dorpje Tjerkwerd. Maar als je met hun eigen pontje oversteekt (over de officiële schaatsroute van de Elfsteden!) loop je in 2 minuten Bolsward in, dus ideaal. De ruimte van het platteland, maar toch dichtbij de stand. Ik werd vriendelijk ontvangen door Marina, die deze b&b nu een paar jaar runt. Een ruime kamer en een gigantische badkamer, wat een luxe zeg! Ik ben gek op badderen, dus dit wordt genieten. Marina is een echte gastvrouw, aan alles is gedacht en er lag zelfs een cadeautje klaar op mijn kussen, zo lief! Toen Tjeerd en Sjef (honden mogen mee in de b&b!) later ook aankwamen hebben we wat eten besteld en op onze kamer genoten van het lekkers.

’s Avonds zijn we nog een wandeling door de stad gaan maken. We staken met het pontje over en liepen zo de stad in. Het blijft mooi een stad vol met lichtjes te zien.

De volgende ochtend kregen we een heerlijk uitgebreid ontbijt op onze kamer geserveerd. Wat een genot om zo wakker te worden en ook nog eens met dat fantastische uitzicht! En onze Sjef? Die kreeg zijn eigen ontbijt, te leuk!

Na het ontbijt ben ik nog naar “Van Buren” in de stad gegaan. Gritta heeft mij hun prachtige bedrijf laten zien waar zij al sinds 1903 een mooi vak uitoefenen.

Van Buren Bolsward is de enige schapenvachtlooierij van Nederland. Van ruwe schapenvachten maken zij vacht- en leerproducten die mensenlevens verrijken met warmte, natuurlijke schoonheid en zachtheid.

Dit doen ze in totaal al sinds 1861. Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop. Tevens importeren wij prachtige decoratieve en unieke producten die in elk interieur een eyecatcher zijn. Ik heb een rondje door het bedrijf mogen maken, de moeite waard om daar eens te gaan kijken als je in Bolsward bent!

De zesde stempel is binnen! Ook in een lockdown kun je dus genieten van al het moois wat een stad te bieden heeft. Benieuwd waar ik mijn volgende stempel ga halen? #wordtvervolgd